Pe urmele istoriei la NOAPTEA MUZEELOR 2015

📁 Expoziţii, Festivaluri, Conferințe
Autor: Redacția
🗓️ 13 mai 2015

BUCUREŞTI

PRIVIND ÎNAPOI ÎN TRECUT la MNIR

Programul de vizitare (diurn)  al Muzeului este cuprins în intervalul orar 10.00 – 18.00 (17.30 ultimul acces), valabil pentru expoziţiile temporare din Holul Central. Intrare cu plată – 7 lei:

1.      Radiografia unei lumi dispărute. Privind înapoi spre trecut:Sultana-Malu Roşu, o aşezare preistorică de acum 6 000 de ani

2.      PC. O istorie fascinantă

3.     Arme din colecţia Muzeului Naţional de Istorie a României

Programul de vizitare (nocturn) este cuprins în intervalul orar 16.00 – 02.00 (01.30 ultimul acces), valabil pentru expoziţiile permanente Tezaur Istoric şi Lapidarium – Copia Columnei lui Traian. Intrare gratuită.

Ateliere de creaţie în intervalul orar 17.00 – 19.00;sunt pregătite activităţi interactive, precum colorarea unor scene de pe Columnă şi confecţionarea steagului dacilor. Va fi organizată şi o paradă a costumelor istorice. La ora 20.00 va începe şi un scurt spectacol de dans – balet, realizat de elevele Liceului de Coregrafie Floria Capsali din Bucureşti;iar l a 21.00, un concert de muzică vocal-simfonică susţinut de elevii Colegiului Naţional de Arte Dinu Lipatti din Bucureşti. La 22.30 este aşteptată Fanfara Jandarmeriei Române pentru un concert cu muzică de promenadă.

În program e inclus şi un moment de reconstituire istorico-militară realizat de Asociaţia Tradiţia Militară, Preşedinte Mircea Emilian Stoica:demonstraţie de mânuiri de arme, depunere de jurământ, prezentarea drapelului şi a ţinutelor militare (uniformă, armament, echipament aflate în dotarea Armatei Române în timpul Războiului de Independenţă)

MUZEUL MUNICIPIULUI BUCUREŞTI a pregătit câteva surprize...muzicale

La Palatul Suţuvor putea fi vizitate noua expoziţie permanentă a Palatului, denumită „Timpul Oraşului”, expoziţia „Fotogeografica 2015” în holul muzeului,   „Vindecări miraculoase” – o expoziţie dedicată pictoriţei Lucia Dem Bălăcescu, în sala de expoziţie de la parterul palatului şi expoziţia  „Pentru o istorie a simbolurilor – Tatuajul în România” în sala de conferinţe a palatului. Mai vor fi putea fi vizionate, pe gardul muzeului, expoziţiile „Subiectiv prin Obiectiv”, realizată de B365 în parteneriat cu Bucureştiul Meu Drag, şi expoziţia „Teatrul Masca:25 de ani”.

În marchiza palatului vor avea loc ateliere pentru copii susţinute de Asociaţia Istoria Artei, între orele 18:00 si 22:00, ateliere dedicate istoriei urbane.

„Palatul Voievodal Curtea Veche”va găzdui un concert al violoncelistului Adrian Naidin, care va avea loc de la ora 20.00 la ora 21.00. Accestul este gratuit. Tot Adrian Naidin va susţine un concert şi la Palatul Suţu, de la ora 23:00 până la ora 24:00.

Muzeul Theodor Amanvă invită la vizitarea expoziţiei sale permanente, ce constă în obiecte de artă, piese de mobilier, şi diverse obiecte de decoraţiune. De la planurile casei şi decoraţia exterioară (realizată în colaborare cu sculptorul Karl Storck) la decoraţia interioară:pictura murală, vitraliile, decoraţia pictată pe tâmplărie, stucatura tavanelor, lambriurile atelierului şi mobilierul casei, toate sunt reflectarea viziunii lui Theodor Aman.

Muzeul Victor Babeşvă invită la vizitarea expoziţiei sale permanente. Cu ajutorul documentelor (diplome, certificate de absolvire, manuscrise, fotografii), şi al obiectelor personale, sunt prezentate etapele de formare ale lui Victor Babeș.

MUZEUL ŢĂRANULUI ROMÂN

Muzeul Ţăranului Român deschide publicului atât expoziţia sa permanentă, precum şi două expoziţii temporare-Pe urmele armenilor, Sala Irina Nicolauşi Expoziție Ion Anghel, Sala Foaier. Accesul este gratuit.

PALATELE BRÂNCOVENEŞTI DE LA MOGOŞOAIA

Centrul Cultural Palatele Brancovenești de la Mogoșoaia vă invită să participați la evenimentele ce vor avea loc cu prilejul manifestării Noaptea albă a muzeelor 2015. Toate activitățile au loc la Palatul Brâncovenesc de la Mogoșoaia, după cum urmează:

Palat – Expoziția de fotografie Viziuni, propusă de artistul Dan St. Andrei

Ghețărie – Expoziția de ceramică Taine, a artistei  Cristina Iliescu – curator Doina Mândru

Galeria Foișor – Expoziția de grafică Între lumi, semnată de artista Maria Nedelcov (aka Beba)

Galeria Cuhnia – Expoziția de ceramică Metamorphosis  – Mimesis a artistei Marta Jacobovits de la Oradea

ora 19 – Audiţie de muzică contemporană și experimentală,   acțiune din  cadrul proiectului Fațetele hiperconectivității, proiect propus de Asociația Many Colors, în parteneriat cu Centrul Cultural Palatele Brâncovenești de la Mogoșoaia

ora 20 – concert de muzică Klezmer cu Bucarest Klezmer Band și Maia Morgenstern – în sala Scoarțelor

ora 21 –  Reanimare 2, Proiecție video cu grupul Neuron (Andrei Ciubotaru, Vlad Basarab, Dragoș Neagoe)

ora 22 – Spectacol de lumini

Între orele 18 – 24 se asigură transport tur-retur de la stația de metrou Piața Victoriei, cu autobuze care pleacă din 30 în 30 de minute.

ALBA IULIA. Noaptea în care istoria prinde viaţă în Alba Iulia

Muzeul Naţional al Unirii din Alba Iulia va găzdui un eveniment inedit ce include spectacole de teatru, muzică (medievală, jazz). Punctul culminant al evenimentului e reprezentat de transformarea expoziţiei de bază a muzeului într-o maşină a timpului, cu ajutorul persoanelor istorice care vor încerca să invite vizitatorii la o călătorie în timp prin mai bine de 2000 de ani de istorie pe aceste meleaguri.

SIBIU

MUZEUL BRUCKENTHAL AVERTIZEAZĂ

Ultima Noapte în Palatul Brukenthal

În data de 16 mai, cu ocazia programului european Noaptea Muzeelor, Muzeul Național Brukenthal deschide în regim gratuit doar Palatul Brukenthal între orele 15:00 și 23:00. Accesul publicului se va face până la orele 22:15 în grupuri de maxim 30 persoane. Celelalte sedii ale instituției pot fi vizitate contra cost între orele 10:00 și 18:00.

Programul acestui an se intitulează Ultima noapte în Palatul Brukenthal, titlul subliniind o alternativă – în cazul în care lucrările de restaurare nu vor demara, continuarea programului anual de Noaptea Muzeelor în palat nu va mai fi posibilă;pe de altă parte, există speranța ca ignoranța și lipsa de audiență pe care situația clădirii o întâmpină să fie depășite dinspre întuneric spre lumină și aceasta să fie ultima noapte în care palatul este silit să se scufunde.

Evenimentul face parte din campania pentru restaurarea Palatului Brukenthal, vizitatorii vor fi întâmpinați la intrare de personajele baronului și baronesei von Brukenthal purtând costumele donate pentru sprijinirea campaniei de designerul Alexandru Nicolae.

Tot la intrare vor fi amenajate mai multe puncte pentru semnarea petiției.

Vizitatorii vor avea pentru prima dată ocazia să vadă salonul oriental din aripa de nord.

Programul mai include expoziția de afișe a elevilor de la Liceul de Artă din Sibiu (Cabinetul de Cartografie) și expoziția de fotografie White Palace – Dark Story prezentată de Alexandru Olănescu, Gabriela Cuzepan și Adrian Luca (prima curte interioară).

Complexul Naţional Muzeal ASTRA

Calușerii din Rășinari Ora 18.00 la Cârciuma din Bătrâni

Timp de peste 38 de ani  Călușerii din Rășinari au avut același vătaf, Tică Cânean. De 9 ani, după moartea lui, fiica Mărioara Țichindelean, împreună cu familia ei vor să ducă tradiția de călușeri și dansuri populare mai departe pentru a nu se pierde obiceiurile tradiționale specifice locului. Această formație este compusă din peste 100 membri, cu vârste cuprinse între 3 și 26 ani.

Formația de Dansuri Populare a Şcolii de Dans „Ioan Macrea” Sibiu Orele 1800 – 19.00 pe Scena de pe lac

În urmă cu 3 ani, din dorința de a-i aduce un omagiu celui care a fost marele coregraf Ioan Macrea, a luat ființă o școală de dans cu același nume, Școala de Dans ”IOAN MACREA”.  S-au format grupe de copii pe categorii de vârstă și bineînțeles că au fost inițializați în tainele dansului și cântecului popular românesc. În cadrul evenimentului, Noaptea Europeană a Muzeelor, vom urmări grupele avansate de copii, membrii școlii de dans instruiți de doamna Alesia Sas, și domnișoarele Adriana Ioniță și Livia Tarcea. Sunt copii cu vârste cuprinse între 5 și 18 ani și au pregătit pentru dumneavoastră câteva suite din Ardeal și nu numai. Sunt frumoși, emoționați, și dornici să vă împărtășească din ceea ce au învățat de-a lungul acestor ani, așa că haideți să-i urmărim cu atenție pe membrii Școlii de Dans „IOAN MACREA” din Sibiu.

Formația de dansuri populare „Datina” din Tălmaciu Orele 1900 – 20.00 pe Scena de pe lac

Formația de dansuri populare Datina din Tălmaciu, judeţul Sibiu, a luat ființă în anul 2012, la inițiativa Primăriei Orașului Tălmaciu. În prezent, în acest colectiv activează în jur de 50 de copii împărțiți pe grupe de vârstă și instruiți de Livia Tarcea și Ciprian Barb, membrii ai Ansamblului Folcloric Profesionist Cindrelul – Junii Sibiului.

În cadrul programului Noaptea Europeană a Muzeelor au pregătit două suite de dansuri:– Colaj de Ardeal, – Dans de Oaș

Alături de grupul de dansatori avem invitate solistele Alexandra Posa și Gabriela Oancea care ne vor prezenta cu cântece specifice zonei noastre.

Descoperiți istoria și cultura saşilor la CASA TEUTSCH

Expoziţia permanentă a muzeului oferă vizitatorilor o privire de ansamblu – şi bogată în detalii – asupra istoriei şi a vieţii comunitare a saşilor transilvăneni. Valoroasele obiecte de patrimoniu din şapte secole, cum ar fi obiecte de cult, sculpturi, piese textile şi tipărituri, cât şi machete ale unor biserici fortificate şi exemple de port popular, transformă vizitarea muzeului într-o experienţă deosebită.

Vizitatorul este condus prin cele opt săli ale expoziţiei urmărind desfăşurarea cronologică a evenimentelor istorice, începutul fiind aşezarea coloniştilor germani în Transilvania şi care, venind din regiunile franconia, mosela şi altele, au format cu timpul, în secolul al 12-lea, comunitatea saşilor transilvăneni. Istoria bogată şi diferenţiată a acestei minorităţi germane cât şi cea a Bisericii Evanghelice („Biserica poporului”) care este strâns legată de ea, este ilustrată printr-o multitudine de exponate originale, reproduceri, texte şi proiecţii video.

O atracţie deosebită o oferă trezoreria din muzeu, o încăpere în care sunt prezentate opere ale celor mai vestiţi meşteri aurari din Transilvania.

Expoziţia ilustrează şi organizarea învăţământului în limba germană în Transilvania, de care Biserica Evanghelică C.A. s-a îngrijit timp de secole.

De admirat este colecţia specială de păpuşi îmbrăcate în portul săsesc de sărbătoare care diferă după zone geografice şi vârsta purtătorilor.

CLUJ-NAPOCA

Muzeul Etnografic al Transilvaniei

Program de vizitare:16.00 – 1.00

Acces:Gratuit pentru expoziția permanentă, expoziția tactilă, Târgul Meșteșugarilor, recital de acordeon clasic PIETRO ROFFI;2 lei pentru expoziția temporară – „Albrecht Dürer – Maestrul gravurii renascentiste”

Albrecht Dürer (1471 – 1528, Nürnberg) a fost un pictor german, creator de gravuri și teoretician al artei, una dintre personalitățile de seamă ale istoriei universale a artei. A realizat cca 350 de gravuri în lemn și 100 gravuri în cupru. 111 gravuri și opere de artă pot fi admirate în cadrul acestei expoziții.

Expoziția permanentă – Actuala expoziţie permanentă, intitulată „Cultura populară din Transilvania – sec. XVIII–XX”, vernisată în anul 2006, încearcă să reconstituie, prin exponate, universul rural transilvănean, caracterizat prin organicitate, evidenţiind complexitatea sa nebănuită şi coerenţa funcţională a componentelor sale.

Expoziția tactilă – Expoziţia tactilă „Atinge şi înţelege – mesajul tactil al obiectelor ţărăneşti tradiţionale” a fost realizată în anul 2009, cu sprijinul Administraţiei Fondului Cultural Naţional, în cadrul proiectului „Şanse egale în accesul la cultură”.

Expoziţia este destinată în primul rând vizitatorilor cu deficienţe de vedere, oferind însă, în acelaşi timp, o experienţă de un tip aparte şi vizitatorilor obişnuiţi, mai ales unei anumite categorii de vârstă:copiilor dornici să atingă şi să manipuleze asemenea obiecte neobişnuite.

Târgul Meșteșugarilor – în curtea muzeului va fi organizat un târg al meșterilor populari. Iubitorii creaţiei tradiţionale şi amatorii de suveniruri turistice pot achiziţiona produse ale activităţii unor creatori populari contemporani.

„De la baroc la contemporan” – recital de acordeon classic PIETRO ROFFI

Muzeul de Paleontologie-Stratigrafie al Universității Babeș-Bolyai

În acest an, Muzeul vă invită la expoziția temporară cu titlul:“Big five” – Extincții pe Glob. În istoria geologică a Terrei au existat cinci extincții majore în urma cărora cca. 98% dintre speciile care au trăit vreodată pe Glob sunt extincte. Astfel, expoziția temporară va cuprinde resturi fosile ale speciilor dispărute în urma celor cinci extincții.

Muzeul Național de Istorie a Transilvaniei

DE VITA CAESARUM – Mari împăraţi în arta medalistică a lui Christian Wermuth

Expoziţia propune prezentarea „seriei imperiale” a lui Wermuth (216 piese păstrate în colecţia muzeului clujean, dedicate împăraţilor romani, bizantini, carolingieni, romano-germanici şi habsburgici) într-un cadru care evidenţiază climatul cultural-politic al epocii baroce în Europa centrală.

SARMIZEGETUSA REGIA. Cromatică şi decor în antichitatea dacică

În patrimoniul Muzeului Naţional de Istorie a Transilvaniei se află cea mai însemnată şi numeroasă colecţie de artefacte descoperite în aria cetăţilor dacice din Munţii Orăştiei. Expoziţia de faţă îşi propune să aducă în atenţia publicului larg şi a specialiştilor categorii diverse de piese, precum ceramica pictată, armături din fier, vase din bronz, podoabe din argint, elemente arhitectonice din piatră, vase din sticlă etc. Vizitatorul este invitat la o incursiune într-un lume de acum două mii de ani, cu preferinţele sale pentru anumite culori, imagini sau decoruri.

Colecţia de Istorie a Farmacieiconține un patrimoniu bogat de obiecte care refac atmosfera vechilor farmacii transilvănene şi o secțiune dedicată aparaturii medicale folosite în spitalele clujene până în anii 1970. În cadrul evenimentului Noaptea muzeelor se poate vizita şi mica expoziție temporară dedicată istoriei afrodiziacelor, care conține vase farmaceutice, ingrediente şi preparate considerate de-a lungul timpului a stârni pasiunea.

Centrul Cultural ”Petre Ţuţea” / Remescu

NOAPTEA MUZEELOR 2015 debutează la Cluj-Napoca în ambianța medievală a Bastionului Croitorilor când cornul străjerilor va suna de 9 ori. La intrarea primului cat străjerii cu făclii vor întâmpina nu doar breslele din Castrum Clus, ci și oaspeții sosiți în Orașul-Comoară spre a se bucura de la ceasurile 10 din noapte de priveliștea romantică a cavalerilor și domnițelor care profitând de tăcerea armelor în această noapte aparte vor oferi celor ce vor intra în bastion sonete, dans medieval, commedia dell’arte, fabule și surprize … pentru cei mici.

IAŞI

Târgul Meşterilor Populari, ediţia a XVI-a la MUZEUL ETNOGRAFIC AL MOLDOVEI

Târgul Meşterilor Populari, ajuns la a XVI-a ediţie, a devenit un reper important pentru păstrarea şi promovarea tradiţiei populare, fiind cea mai importantă manifestare a Muzeului Etnografic al Moldovei din cadrul Complexului Muzeal Naţional „Moldova” Iaşi. Gândit ca o întâlnire a celor mai buni meşteri populari din Moldova istorică, târgul reprezintă o manifestare interactivă care readuce, anual, în faţa publicului urban tehnicile tradiţionale ţărăneşti.

Meşteri populari din aproape toate zonele etnografice ale ţării îşi vor etala măiestria în cadrul expoziţiei cu vânzare de obiecte tradiţionale şi în cadrul atelierelor de creaţie interactive, la care publicul este invitat să participe. Vor fi ilustrate domeniile majore ale creaţiei populare contemporane precum prelucrarea lemnului, olăritul, încondeierea ouălor, confecţionarea pieselor textile – port popular şi textile de interior, prelucrarea metalelor etc.

Prin intermediul acestui eveniment, facem cunoscute meşteşuguri rare sau pe cale de dispariţie, încurajăm şi menţinem interesul pentru meşteşugurile populare care încă mai au reprezentanţi, educăm publicul în spiritul tradiţiei şi bunului gust şi îmbogăţim colecţiile muzeale cu obiecte de valoare din creaţia contemporană.

Încă de la prima ediţie, în 2000, s-a urmărit crearea unei pieţe de desfacere a produselor tradiţionale, târgul reprezentând modalitatea contemporană de valorificare a obiectelor realizate de meşterii populari şi, nu în ultimul rând, de salvgardare a patrimoniului cultural imaterial. În acelaşi timp, muzeul îşi găseşte o sursă de îmbogăţire a patrimoniului, dar se şi integrează în circuitul naţional al instituţiilor de profil.

Manifestarea pune în valoare, totodată, centrul istoric al municipiului Iaşi, desfăşurându-se în zona „Centrul Istoric şi Curtea Domnească”.

Programul MUZEULUI UNIRII

17.00 – 01.30:vizitarea expoziţiilor:

„Nicolae Tonitza. Pictură şi grafică” organizată de Muzeul de Artă din cadrul Complexului Muzeal Naţional „Moldova” la Muzeul Unirii, în contextul celei de-a doua ediţii a manifestărilor reunite sub ciclul „Artişti absolvenţi la Iaşi” iniţiate de Asociaţia Absolvenţilor Universităţii de Arte „George Enescu” Iaşi

„Muzica numismatică”care ilustrează, prin monede, bancnote şi medalii provenite din colecţiile d-lui Tonel Dârzu, simboluri şi personalităţi din lumea muzicală clasică.

20.00:„Concert la Palat” susţinut de Cvartetul Artes, coordonator lector universitar dr. Luminiţa Ciobanu de la Universitatea de Arte “George Enescu” din Iaşi

21.00:Concert de fanfară susținut de Muzica Militară a Garnizoanei Iași

Festival Boieresc la MUZEUL „MIHAIL KOGĂLNICEANU”

Pentru o mai bună promovare a Muzeului Memorial „Mihail Kogălniceanu” în spaţiul cultural local şi naţional, în perioada 15-16 mai 2015, la sediul muzeului, din Iaşi, strada Mihail Kogălniceanu, nr.11 va avea loc a patra ediţie a Festivalului Boieresc. Acțiunea face parte din Proiectul „Muzeul Memorial Mihail Kogălniceanu – un simbol istoric”, finanţat prin Programul Operaţional Regional 2007-2013, derulat de către Complexul Muzeal Naţional Moldova din Iaşi şi Fundația Culturală Artex.

Suita de acţiuni propuse publicului – concert de muzică clasică, dans, proiecţia unui film documentar, workshop-uri şi ateliere pentru cei mici – readuce în prezent, printr-o scenografie complexă şi momente interactive, atmosfera de epocă a secolului al XIX-lea, reprezentând o incursiune în timpurile în care a trăit Mihail Kogălniceanu.

Palatului Oştirii din Copou. Bal la Garnizoană

În cadrul evenimentului „Noaptea Muzeelor”, în acordurile Muzicii Militare a Garnizoanei, tineri şi tinere în costume de epocă vor dansa în deschiderea balului pe ritmuri de vals și tango. Vor fi invitaţi la dans toţi cei prezenţi pentru a retrăi parfumul unei epoci apuse.

1.      Expoziţie medalii, distincţii şi însemne militare

2.      Expoziţie de obiecte istorice legate construcţia Palatului Oştirii şi prezenţa militară în Iaşi

3.      Istoria Palatului Oştirii

BRAŞOV

Muzeul de Istorie Braşov

Circuitul muzeal amenajat în cel mai important monument istoric civil al orașului Brașov cuprinde expoziţia permanentă „Brașov – Istorie, Cultură, Civilizație” (deschisă în anul 2001) și, în premieră, prezentarea proiectului Arhiva istorică de film a Braşovului. Agenda culturală a evenimentului mai cuprinde prezentarea unui film istoric în Piața Sfatului.

Casa Mureşenilor

La sediul din Piaţa Sfatului nr. 25 se pot vizita cele 8 săli cu expoziţia permanentă dedicată familiei Mureşianu, lui Andrei Mureşanu şi lui George Dima precum şi cele 2 săli cu expoziţia temporară „Fotografia între album de familie și document istoric”.

Pe tot parcursul evenimentului vor avea loc momente muzicale.

TIMIŞOARAMuzeul Banatului

Expoziţia “Locuri şi oameni de Prin Banat” cuprinde 16 fotografii selectate din călătoriile de documentare ale echipei Prin Banat în Banatul românesc şi sârbesc, desfăşurate în perioada 2014-2015. Imaginile înfăţişează atât reşedinţe nobiliare, cea mai veche biserică de lemn din Banat, primul edificiu destinat teatrului din România, Băile Imperiale Austriece şi frumoasa gară din Băile Herculane, calea ferată Oraviţa-Anina, cât şi portul popular de kirchweih sau o “rândaşă” de la ansamblul de mori de la Rudăria. Expoziţia fotografică completează misiunea proiectului Prin Banat, şi anume:prezentarea realităţilor din Banatul istoric actual într-un mod cât mai transparent, cu bune şi cu rele.

Memorialul Revoluţiei din Timişoara

O trecere în revistă a unor momente importante din istoria noastră recentă, începând cu căderea Zidului Berlinului, un segment de 3, 5 tone din zidul respectiv aflându-se în faţa instituţiei noastre. De asemenea, la sediul nostru se află şi lucrarea sculptorului timişorean Eugen Barzu, Coloana Eroilor-Martiri, cel mai recent monument dedicat Revoluţiei şi eroilor ei, inaugurat în decembrie 2014;

Expoziţii permanente:

Revoluţia Română din Decembrie 1989 în imagini – expoziţie de fotografii;

Revoluţia Română din Decembrie 1989 văzută prin ochii copiilor – expoziţie de desene;

Expoziţia Solidari cu România, realizată de Institutul Memoriei Naţionale din Varşovia în colaborare cu Institutul Polonez din Bucureşti;

Cultul personalităţii lui Nicolae Ceauşescu;

Expoziţia de fotografii despre Revoluţie a lui Lucian Ionică;

Expoziţia de fotografii a arhitectului  Mihai Botescu;

Expoziţia „‘89 din Uşă” a artistei timişorene Suzana Fântânariu;

Expoziţia de picturi naive semnate de artista germană Herma Köpernik-Kennel;

Expoziţia „Zidului Berlinului-O Graniţă prin Germania”;

Sala  machetelor celor 12 monumente realizate în Memoria Eroilor din Decembrie 1989 şi amplasate în oraş, pe locurile unde s-au semnalat victime;

Capela Eroilor;

La cerere se pot viziona filme artistice şi documentare despre Revoluţie, comunism, monumente, anul 1989 şi importanţa acestuia la nivel mondial.

Mai multe