Pe străzile Timişoarei de acum 500 de ani treceau cămile
Arheologii care lucrează în Piaţa Unirii din Timişoara au descoperit scheletul foarte bine conservat al unei cămile. În urma cercetărilor s-a stabilit că aceasta s-a aflat pe străzile vechii cetăţi a oraşului undeva în jurul anului 1552.
Chiar dacă Timişoara nu se potriveşte cu peisajul unde vezi în mod nomal cămile, arheologii care cercetează terenul din Piaţa Unirii din Timişoara au descoperit un schelet extrem de bine conservat al acestui animal. Aproape sigur cămila era parte a uneia dintre caravanele care aduceau de la Istanbul spre zonele proaspăt cucerite, de la marginea imperului, tot felul de bunuri pentru noii stăpâni.
Cercetările au scos la lumina zile mai multe părţi din schelet, un craniu, oasele gâtului, o parte din coloana vertebrală şi bazinul provenind de la animalul respectiv. Având în vedere nivelul la care scheletul a fost descoperit se pare că provine din perioada în care primele caravane turceşti au sosit în Timişoara proaspăt cucerită. Corpul cămilei a fost aruncat într-un şanţ după ce a murit.
Arheologii au mai descoperit o fântână din acea perioadă, în care se afla şi un vas întreg din acea perioadă. De asemenea, în zonă au mai fost descoperite numeroase brăţări, ceea ce arată că în acea perioadă comerţul era unul dezvoltat în zonă.
Nu este pentru prima dată când în cadrul lucrărilor arehologice legate de reabilitarea zonei istorice a Timişoarei se descoperă părţi de schelet de cămilă. La finalul anului trecut în Piaţa Sfântu Gheorghe a mai fost găsit un craniu de cămilă, dar scheletul descoperit acum este cel mai complet.