Partea nevăzută a orașului roman Potaissa, descoperită sub străzile orașului Turda | FOTO
O parte nemaivăzută a orașului roman Potaissa a fost descoperită de o echipă de arheologi de la Muzeul de Istorie Turda, sub strada Panait Cerna din municipiu.
Anterior, pe aceeași stradă arheologii au descoperit mai multe construcții din perioada medievală, distruse cel mai probabil în a doua jumătate a secolului al XIII-lea, la cea de-a doua invazie mongolă (1285). La 200 de metri spre sud, în cadrul aceluiași proiect de reabilitare al sistemului de apă potabilă și canalizare, au fost descoperite ruinele unei construcții romane cu dimensiuni considerabile, a cărei destinație nu am putut-o stabili în stadiul actual al cercetărilor, informează Muzeul de Istorie Turda.
Zidurile dinspre S-SV și N-NE ale construcției descoperite într-o primă etapă, au fost parțial distruse în perioada introducerii conductei magistrale de apă potabilă din anul 1986. Structurile zidite identificate, cu o lățime de aproape 1 m, au fost dezvelite pe porțiunea păstrată doar cât a permis săpătura pentru introducerea noii conducte de apă.
Într-o a doua etapă, a fost surprins de asemenea un zid de compartimentare al construcției pe întreaga sa lungime. Zidul construit din piatră spartă de carieră de mărime mică și mijlocie, s-a păstrat extrem de bine pe o înălțime de 1,60 m, până la talpa fundației (-2,20 m de la nivelul actual de călcare).
La un moment dat, cel mai probabil în urma unui incendiu, identificat arheologic printr-un nivel consistent de arsură (piatră afumată, sticlă și ceramică vitrifiată), clădirea și-a încetat existența.
Această descoperire arheologică completează șirul construcțiilor identificate pe strada Panait Cerna în cursul lucrărilor începute anul trecut și aduce noi dovezi despre structurile zidite nevăzute ale orașului roman Potaissa.
Foto: Facebook / Muzeul de Istorie Turda