Osemintele lui Iuliu Maniu, căutate cu drone speciale! Preotul Cristian Borz, la Adevărul Live, de la 14.00

📁 Comunismul in România
Autor: Laurenţiu Ungureanu
🗓️ 14 septembrie 2015

Cristian Borz, preotul greco-catolic din localitatea natală a lui Iuliu Maniu, Bădăcin, vorbeşte, la Adevărul Live, de la 14.00, despre o acţiune inedită organizată cu sprijinul Institutului de Investigare a Crimelor Comunismului şi Memoria Exilului Românesc:identificarea osemintelor fostului om politic cu ajutorul unor drone.

Una dintre cele mai sinistre închisori ale României, cea de la Sighetu Marmaţiei, a fost locul ales de autorităţile comuniste pentru a extermina elita României interbelice. Alături de oamenii politici care au făurit România Mare, acolo au fost închişi episcopi greco-catolici şi romano-catolici, oameni de cultură sau, pur şi simplu, oameni care au luptat împotriva bolşevismului. Iuliu Maniu s-a stins pe un ger puternic, în data de 5 februarie 1953.

Deşi practica închisorii era ca toţi cei care mureau într-o zi să fie duşi noaptea în cimitirul săracilor. Se decupa iarba şi erau înmormântaţi la comun. Atunci când a murit Maniu, pentru că lumea îl respecta foarte mult, au hotărât să-l pună într-o ladă. Dar, pentru că lada pe care au găsit-o era mai mică decât era necesar, i s-au retezat picioarele lui Iuliu Maniu şi l-au pus în acea ladă.

Cei de la Institutul pentru Investigare a Crimelor Comunismului au descoperit la sfârşitul lui 2006 un schelet cu picioarele retezate. S-au luat probe, s-au trimis la expertiză, dar rezultatul nu a mai venit niciodată şi nimeni nu a continuat săpăturile.

Preotul greco-catolic Cristian Borz, omul care a iniţiat, la începutul acestui an, şi campania „Salvaţi Casa Memorială Iuliu Maniu“, vorbeşte, la Adevărul Live despre iniţiativa inedită de a căuta rămăşiţele trupeşti ale marelui om de stat cu ajutorul unor drone speciale.

Mai multe obiectele care i-au aparţinut lui Iuliu Maniu au fost regăsite în 2006 de procurorul militar Viorel Siserman, din Cluj, care a început atunci o cercetare penală privind crimele comise în Peniteciarul din Sighetu Marmaţiei. Gardianul Alexandru Szatmari, ofiţerul politic al Penitenciarului Sighet, între 1953 şi 1955, cu gradul de căpitan în contrainformaţiile de Securitate, a fost cel în timpul supravegherii căruia a murit Iuliu Maniu, alături de alţi oponenţi ai regimului. El a susţinut şi înainte că deţine spre vânzare pălăria lui Iuliu Maniu, precum şi alte obiecte care au aparţinut marilor demnitari ucişi în închisoare. Siserman a explicat că fostul gardian i-a spus că păstrase acele obiecte ca să i le înmâneze ori fostului preşedinte al PNŢCD, Corneliu Coposu, decedat între timp, ori fostului preşedinte al României, Emil Constantinescu. Fostul gardian i-a declarat procurorului militar că nu a dat acele obiecte nimănui pentru că nimeni nu i le-a cerut.

Mai multe