Omul, responsabil de extincţia megafaunei australiene?
Noile informaţii sugerează că omul anatomic modern ar fi contribuit direct la dispariţia unor specii australiene precum varani uriaşi, păsări terestre gigantice, lei şi urşi marsupiali sau canguri.
Întotdeauna a existat o lungă şi aprinsă dezbatere privind cauzele extincţiei în masă a vertebratelor mari din Australia ultimei ere glaciare, fiind luată în considerare şi ipoteza vânatului excesiv. Societatea de Paleontologie a Vertebratelor s-a ocupat în ultimii ani cu datarea a peste 200 de fosile animale şi cercetătorii au ajuns la concluzia că megafauna a dispărut undeva în urmă cu 27.000-40.000 de ani. Totodată, din estimările privind migraţia umană a reieşit faptul că primii oameni au păşit în Australia acum 50.000-61.000 de ani. Asta înseamnă că a durat în jur de 14.000 de ani pentru ca oamenii să se răspândească în toată regiunea şi să dezvolte tehnici de vânarea a prăzilor mari.
Rezultatele investigaţiei sunt foarte importante întrucât corespund dovezilor care susţin faptul că vânatul a cauzat extincţii majore şi mai târziu, de data asta în America de Nord şi de Sus, în plus, avem de-a face şi cu extincţii relativ recente pe multe insule (cum ar fi de pildă dispariţia struţului moa în Noua Zeelandă), legate tot de activitatea umană.
sursa:Archaeology News