Obiect misterios: cea mai veche lucrare de artă abstractă sau un mijloc de comunicare?
Cel mai vechi obiect din lume care poartă urme de scrijelituri făcute deliberat a fost descoperit într-o peşteră din Africa de Sud. Fragmentul de ocru are vechimea de 100.000 ani şi prezintă 23 de crestături, dar rostul lor este o enigmă pentru oamenii de ştiinţă.
Ocrul este o argilă de culoare galben-roşiatică, foarte bogată în oxizi de fier. Este unul dintre primii pigmenţi naturali folosit de oameni în cadrul proceselor artistice, unii cercetători referindu-se la el ca la "creionul oamenilor de peşteră".
Inciziile de pe fragmentul găsit într-o peşteră din apropierea râului Klasies formează un complex geometric de linii, realizate cu ajutorul unui fragment ascuţit de piatră.
Faptul că a fost descoperită în asociere cu fosile de Homo sapiensindică faptul că bucata de ocru a fost prelucrată de membri ai acestei specii.
Specialiştii de la Universitatea Witwatersrand au studiat interesantul obiect prin metode non-invazive precum fluorescenţa în raze X şi analize microscopice, care le-au permis să cerceteze fiecare detaliu al fragmentului mineral, ce pare a fi desprins dintr-un obiect de dimensiuni mai mari, acoperit cu un desen mai extins.
Modele cu linii paralele sau încrucişate erau gravate deseori de oamenii primitivi pe diferite obiecte-pietre, lemne, coji de ouă de struţ-aşa cum arată diferite artefacte descoperite în alte situri paleontologice, inclusiv în Africa de sud.
Ceea ce nu se ştie este dacă semnele făcute pe bucata de ocru (şi pe alte alte artefacte similare) au un înţeles simbolic. Utilizarea simbolurilor marchează o etapă extrem de importantă în evoluţia omului;fără ele, limbajul, matematica, arta n-ar fi putut apărea în formele pe care le cunoaştem azi.
Deocamdată, rostul acestui artefact rămâne un mister pentru specialişti.
sursa:descopera.ro