Oameni ai Dobrogei interbelice, imortalizaţi de fotograful neamţ Kurt Hielscher. Colecţia impresionantă de instantanee rămase pentru istorie

📁 Memoria Imaginii
Autor: Sînziana Ionescu
🗓️ 6 aprilie 2017

Români, aromâni, ţigani şi turci din Dobrogea au fost imortalizaţi în anii '30 de fotograful neamţ Kurt Hielscher, invitat de Regele Carol al II-lea să realizeze un album pitoresc intitulat „România“.

Precum diplomatul francez Anatole Magrin (1858-1921) care a fotografiat oamenii Dobrogei la 1900, neamţul Kurt Hielscher (1881-1948) a imortalizat chipurile naţiilor care populau Dobrogea în anii ’30. 

Români, aromâni, turci, ţigani au fost pozaţi de germanul născut în Polonia, iar fotografiile sepia au fost cuprinse într-un album dedicat Regelui Carol al II-lea. Suveranul îl invitase pe Hielscher să viziteze România şi să realizeze un album fotografic cu imagini pitoreşti. 

O serie de poze din Dobrogea sunt făcute în Cadrilater, regiunea dobrogeană rămasă în componenţa Bulgariei: la Turtucaia, Cavarna, Bazargic (actuala Silistra), dar şi la Mangalia. Aromânce bogate, cu port popular împodobit, ţigănci focoase, românce în bătătură sunt fotografiate de neamţ. De altfel, dintre cele 300 pagini foto ale albumului „România“, 30 sunt dedicate Dobrogei. 

Click aici pentru galerie foto

  Pe lângă Dobrogea, colecţia cuprinde imagini din Muntenia, Transilvania, Moldova, Basarabia, cu români, ţigani, turci, saşi, secui, şvabi, aromâni, macedoneni, unguri. Albumul „România” a apărut în anul 1933, la Editura F.A.Brockhaus din Leipzig - Germania, ce este fondată de un renumit publicist de enciclopedii, Friedrich Arnold Brockhaus (1772-1823). 

Albumul este subintitulat „Peisaje, arhitectură, viaţă populară“ şi se mai găseşte de vânzare pentru colecţionari la preţul de pornire de 400 lei, ajungând până la 250 euro pentru exemplare în stare excepţională. Are în jur de 330 pagini, dintre care 300 sunt numai cu fotografii. Fotografiile sunt realizate în tehnica sepia, iar albumul este prefaţat de Octavian Goga. 

Mai multe