O tăbliţă cu fragmente din „Epopeea lui Gilgameş”, unul dintre cele mai vechi manuscrise din istorie, restituită Irakului

📁 Antichitate
Autor: Redacția
🗓️ 8 decembrie 2021

Autorităţile irakiene au salutat o „victorie” în faţa celor care fură „Istoria” ţării, potrivit AFP.

Tableta din argilă pe care sunt caractere cuneiforme ar fi fost furată dintr-un sit arheologic sau dintr-un muzeu irakian în 1991, în timpul Războiului din Golf declanţat după invazia Kuweitului. Ea cuprinde fragmente din „Epopeea lui Ghilgameş”, considerată drept una dintre cele mai vechi opere literare ale umanităţii şi care narează aventurile unui puternic rege din Mesapotamia în căutarea nemuririi.

Trei artefacte au fost restituite

 Marţi, în conferinţa de presă de la Bagdad, ministrul Afacerilor Externe a înmânat ministrului Culturii trei artefacte restituite de Statele Unite şi Marea Britanie: tăbliţa lui Ghilgameş, un cap de berbec sumerian şi o tabletă sumeriană.

Tableta lui Gilgamesh „este de o mare importanţă, fiind unul dintre cele mai vechi texte literare din istoria Irakului”, a indicat pentru AFP ministrul Culturii şi al Antichităţilor Hassan Nazem. În conferinţa de presă, el a subliniat „mesajul trimis tuturor celor care fac contrabandă cu antichităţile noastre şi le-au vândut în licitaţii internaţionale: în final soarta acestor operaţiuni este restituirea”.

Într-un an, Irak a recuperat aproape 18.000 de artefacte, între care 17.899 de piese vechi de aproape 4.000 de ani restituite de SUA în această vară. „Această zi reprezintă o victorie în faţa tentativelor disperate ale celor care încearcă să ne fure istoria şi civilizaţia”, a spus marţi şeful diplomaţiei irakiene, Fouad Hussein.

Tableta Gilgamesh a reapărut în Marea Britanie în 2001. Un dealer american de artă a cumpărat-o în 2003 de la o familie iordaniană care locuieşte la Londra. Apoi a expediat-o în Statele Unite fără a preciza natura coletului către vamă şi vândut-o anticarilor în 2007 pentru 50.000 de dolari, cu un certificat de origine fals. În cele din urmă, a fost vândută în 2014 pentru 1,67 milioane de dolari proprietarilor Muzeului Bibliei din Washington.

În 2017, un curator de muzeu s-a îngrijorat de provenienţa tabletei, considerând documentele furnizate în timpul achiziţiei incomplete, ceea ce a dus la confiscarea acesteia în 2019. Irakul a suferit de zeci de ani de pe urma jefuirii antichităţilor sale, în special după invazia americană din 2003 şi sosirea jihadiştilor grupării Stat Islamic (IS) zece ani mai târziu.

Mai multe