O structură misterioasă a fost descoperită sub Marea Galileei. „E mai mare decât Stonehenge!”, anunţă specialiştii
Arheologii au descoperit sub apele Mării Galileei o piatră „monumentală” gigantică. Specialiştii nu ştiu la ce servea misterioasa structură şi nici când a fost construită.
Bizara descoperire are o formă de con şi este compusă din pietre de bazalt nefinisate, cântărind aproximativ 60.000 de tone. Cercetătorii afirmă că misterioasa descoperire cântăreşte mai mult decât vasele de război contemporane.
Mai mult, structura are o înălţime de 10 metri şi un diametru de 70 de metri. Ca reper, cercul exterior de la Stonehenge are un diametru de două ori mai mic, iar cele mai înalte pietre descoperite la Stonehenge nu ating înălţimea aceste structuri.
Structura se aseamănă cu un turn de pietre aşezate una peste cealaltă. Astfel de structuri sunt întâlnite în întreaga lume, fiind uneori folosite pentru a marca morminte. Cercetătorii nu ştiu dacă structura recent descoperită a fost folosită în acest scop.
Cercetătorii au detectat pentru prima dată această structură în vara anului 2003, atunci când au folosit un sonar pentru a studia porţiunea de sud-vest a mării. De atunci, mai mulţi scafandri au coborât pentru a investiga structura, rezultatele cercetării fiind relatate în cel mai recent număr al International Journal of Nautical Archaeology.
„Inspecţia amănunţită efectuată de scafandri a arătat că structura este compusă din bolovani de bazalt de până la un metru lungime, fără a prezenta un anumit tipar de construire”, au scris cercetătorii în publicaţia ştiinţifică. „Bolovanii au feţe naturale, fără a prezenta semne de tăiere sau de cioplire. De asemenea, nu am descoperit vreun semn al vreunui perete sau al altei construcţii care să înconjoare această construcţie”, au mai relatat oamenii de ştiinţă.
Specialiştii afirmă că structura este în mod sigur creată de om, fiind cel mai probabil construită pe ţărm şi acoperită ulterior de Marea Galileei atunci când nivelul apei a crescut. „Forma şi compoziţia structurii identificate nu se aseamănă cu niciun element natural. De aceea, am tras concluzia că este o structură făcută de om”, scriu cercetătorii.
Cercetătorii afirmă că au nevoie să efectueze excavaţii arheologice subacvatice pentru a identifica artefacte asociate acestei structuri şi pentru a stabili data şi scopul când aceasta a fost realizată.
Yitzhak Paz, un cercetător de la Universitatea Ben-Gurion, crede că structura ar putea data de mai bine de 4.000 de ani. „Este o posibilitate logică ca această structură să dateze din mileniul 3 î.e.n., deoarece au fost descoperite şi alte structuri megalitice din acea perioadă în această zonă”, a comentat Paz.
Cercetătorii notează că mai multe structuri megalitice se găsesc în apropiere de Malea Galileei, acestea având mai mult de 4.000 de ani vechime. Un exemplu se găseşte în situl Khirbet Beteiha, aflat la 30 de kilometri nord-est de structura nou descoperită. „Acolo se găsesc trei cercuri concentrice din piatră, cel mai mare măsurând 56 de metri în diametru”.
Dacă ideea este corectă, structura ar fi asociată unui oraş străvechi aflat la 1, 5 kilometri la sud denumit de cercetători „Bet Yerah” sau „Khirbet Kerak”.
În perioada mileniului trei î.e.n., această cetate era una dintre cele importante aşezări din regiune. „Este cel mai puternic şi mai fortificat oraş din această regiune şi, de fapt, din întregul Israel”, a explicat Paz.
Arheologul Raphael Greenberg descrie cetatea în cartea "Daily Life, Materiality, and Complexity in Early Urban Communities of the Southern Levant" drept un sit fortificat de 30 de hectare în care trăiau 5.000 de locuitori.
Cu străzi pavate şi turnuri de apărare, oamenii din acest oraş erau bine organizaţi. „De asemenea, aceste caracteristici indică prezenţa unei autorităţi municipale ce întreţinea structurile publice”, notează Greenberg.
Cercetătorii afirmă că, la fel ca în cazul cetăţii Bet Yerah, persoanele care au construit structura descoperită în Marea Galileei aveau nevoie de o organizare sofisticată şi de abilităţi organizaţionale pentru a o realiza. „Efortul necesar pentru o asemenea structură indică prezenţa unei societăţi complexe şi bine organizate, cu abilităţi economice şi cu capacitate de planificare”, scriu cercetătorii.
„Pentru a construi o asemenea structură este nevoie de multe ore de muncă în cadrul unui efort comun organizat”, notează Paz.
Paz speră ca în curând o echipă de arheologi să iniţieze lucrările de excavare subacvatică. Aceştia vor căuta artefacte şi vor încerca să stabilească perioada în care structura a fost ridicată.
sursa:http://www.descopera.ro