O nouă descoperire arheologică: Tenea, oraşul fondat de către supravieţuitorii Războiului Troian
Un grup de cercetători arheologi au dat peste oraşul pierdut Tenea, din Grecia. Aceştia sunt de părere că au descoperit cel mai important aşezământ fondat de troienii capturaţi de greci în urma războiului povestit de Homer în Iliada şi Odiseea. Până la această descoperire, arheologii nu ştiau cu exactitate locaţia oraşului Tenea, speculându-se asupra unei zone destul de extinse, în peninsula Pelopones.
Printre altele, cercetătorii au descoperit rămăşiţele caselor din Tenea, obiecte de bijuterie, monede şi mai multe morminte, toate datând din secolul 4 î.Hr. Lucrările de excavare pentru descoperirea oraşului Tenea au început încă din 2013, însă primele dovezi de civilizaţie au fost găsite abia în luna octombrie a acestui an. Arheologii au mai descoperit pereţi lucraţi cu atenţie, din lut, şi podele pavate cu marmură. În plus, aproximativ 200 de monede stau mărturie oamenilor care au locuit în Tenea acum peste 2300 de ani. Lucrările de excavare au loc în satul Chiliomodi.
Nu se cunosc chiar atât de multe fapte despre oraşul pierdut Tenea, însă legendele spun că aşezarea a fost fondată de troienii capturaţi de regele Agamemnon din Micene în timpul războiului său cu Troia, care a avut loc în secolul 13 î.Hr. Acesta a fost declanşat de răpirea Elenei, logodnica fratelui lui Agamemnon, Menelau, de către Paris, prinţ al Troiei şi fiu al regelui Priam.
Sursa: bbc.com