O navă antică romană a fost găsită în largul coastei Sardiniei
Epava unei nave romane, veche de 2.000 de ani, a fost descoperită pe fundul mării, în largul coastei Sardiniei, iar încărcătura intactă faţă de momentul plecării.
Găsit la o adâncime de aproximativ 46 de metri în apele din largul oraşului sicilian Santa Teresa Gallura, vasul este lung de 18 metri şi lat de 7 şi datează din primul sau al doilea secol d.Hr. A fost descoperit de scafandri de poliţie italieni, care au lucrat în colaborare cu Inspectorul pentru Patrimoniu Arheologic.
„Nava era încărcată cu plăci de teracotă pentru acoperiş, produsă, probabil, în sau în preajma Romei”, arată un comunicat al poliţiei italiene. În comuicat este menţionat şi faptul că descoperirea este de o „mare valoare ştiinţifică”, precum şi încărcătura găsită intactă şi foarte bine convservată, oferind indicii despre modul în care astfel de nave erau încărcate înainte de a părăsi porturile.
„Dalele plate erau aşezate unele lângă altfel, ca un pachet de cărţi. În apropiere de centrul navei erau depozitate plăcile curbate, una peste alta”, a declarat Rubens D’Oriano, inspectorul arheologic.
Nava transporta un întreg acoperiş pentru a fi construit conform tehnicii romane „imbrex et tegula”, cu plăci curbate şi plate. Acest sistem de construire a acoperişului, care este încă folosit astăzi, o dală plată (tegula) este pusă pe acoperiş, iar placa semicilindrică (imbrex) este aşezată între îmbinările dintre dalele plate. Astfel, sunt create pe acoperiş canale de scurgere a apei de ploaie.
„Când s-a scufundat, nava traversa Strâmtoarea Bonifacio care separă Sardinia de Corsica şi, cel mai probabil, se îndrepta spre Spania”, a spus D’Oriano.
Arheologii cred că nava încărcată complet s-a dus la fund pe verticală. A ajuns pe fundul mării, unde încărcătura stocată cu atenţie în cală s-a conservat. D’Oriano a exclus posibilitatea de recuperare a epavei. Totuşi a declarat că „situl este sigur şi sperăm să-l putem deschide pentru tururi ghidate sub apă”.