O istorie a fumatului în imagini cu regii României şi pipa lui Avram Iancu
Clujenii Ucu Bodiceanu şi Ancuţa Chiş sunt semnatarii primului album despre istoria fumatului din ţară. Volumul, care va fi lansat în data de 6 martie, la ora 13.00, la Galleria Laterallia din cadrul BCU Cluj-Napoca, se numeşte „Patimă şi viciu, artă şi fum".
Viciul fumatului, istoria sa, personalităţile româneşti care au fost surprinse în fotografii fumând (regii României şi oameni politici), dar şi mărci româneşti ce poartă nume de regi şi povestiri haioase se regăsesc în albumul clujenilor Ucu Bodiceanu şi Ancuţa Chiş.
Bodiceanu, figură cunoscută printre pasionaţii de trecut din Cluj, povesteşte că era în căutare de informaţii pentru o altă temă ce îi trezise interesul când a dat peste mai multe fotografii şi informaţii despre fumat. Inventiv, şi-a zis să le valorifice. A început să colinde târgurile de antichităţi, le-a spus colecţionarilor ce caută şi s-a bucurat de ajutor. Marţi, 6 martie, se va vedea rodul muncii sale de câteva luni, secondat de Ancuţa Chiş.
Imagini din albumul despre fumat
„Puţini ştiu azi că pe vremuri nu oricine fuma, doar elitele, şi nu oriunde, nu în public. Femeile nu aveau voie să fumeze în public. Spre exemplu se ştia că Regina Maria fuma ca o turcoaică, avem chiar imagine cu tabachiera ei, însă nicăieri nu s-a găsit o imagine cu ea fumând. Am căutat pretutindeni o dovadă, însă Regina nu fuma în public", spune Bodiceanu.
Pipa lui Avram Iancu şi tabachera Reginei Maria
Purtând o corespondenţă intensă cu colecţionarii de obiecte vechi şi cu muzeele din ţară, Ucu Bodiceanu şi Ancuţa Chiş au reuşit să adune material pentru albumul lor care tratează o temă actuală, care a stârnit o adevărată industrie:fumatul.
Albumul a fost scos într-o ediţie limitată, într-o calitate grafică ce te poartă cu gândul spre cărţile vechi şi te îmbie să porneşti într-o călătorie cu ochii minţii în care vezi cum fumau românii în perioada interbelică, cum arăta interiorul unui restaurant interbelic unde se fuma, unde era fabrica de tutun din Cluj, cum fumau Regii României (Carol I, Carol II), dar şi ce produse cosmetice destinate fumătorilor circulau pe vremuri.
În album mai pot fi văzute reclame cu aceste produse cosmetice, reclame la ţigarete doar pentru femei, la ţigări ce purtau numele Regelui Carol II, chibrituri pentru fumători, poze cu mărci de ţigări româneşti, tabachere celebre cum e cea a Reginei Maria, dar şi pipe la fel de renumite datorită celor ce le-au folosit (Avram Iancu).