O inscripție rară, descoperită pe un pieptăn vechi de 3.700 de ani

📁 Antichitate
Autor: Redacția
🗓️ 15 noiembrie 2022

Arheologii israelienii au descoperit o inscripție rară în limba canaanită pe un pieptăn de fildeș, cu o vechime de circa 3.700 de ani.

Având dimensiunile 3,5 cm pe 2,5 cm, acest pieptăn a fost descoperit în 2017, la situl arheologic Tel Lachish, din sudul Israelului, însă fraza în limba canaanită a fost descoperită abia anul acesta, a anunțat Universitatea Ebraică din Ierusalim.

„Fie ca această apărare să elimine păduchii din păr și din barbă”, se poate citit pe pieptăn, o frază care reprezintă o dovada directă a utilizării alfabetului canaanit în viața de zi cu zi din acea perioadă, afirmă Yossef Garfinkel, profesor de arheologie.

„Aceasta este prima frază în limba canaanită descoperită în Israel”, precizează Garfinkel, conform Agerpres.

Situată la aproximativ 40 de kilometri sud-vest de Ierusalim, localitatea Lachish a fost foarte importantă în perioada canaanită. Arheologii au mai descoperit 10 inscripții similare, însă niciodată o frază întreagă.

În Biblie, Țara Canaanului este teritoriul situat între Marea Mediterană și Iordan, înainte de cucerirea sa de către Iosua și triburile lui Israel ieșite din Egipt, în jurul anului 1200 î.Hr.

Foto: Dafna Gazit, Israel Antiquities Authority

Mai multe