Nouă descoperire în Pompei: Arheologii au găsit prima dovadă a folosirii limbii grecești alături de latină
Arheologii au descoperit un schelet remarcabil de bine conservat în timpul excavării unui mormânt din Pompei, acesta conținând și prima confirmare a a folosirii limbii grecești alături de latină în orașul roman, anunță Euronews .
Descoperirea a fost făcută în necropola portului Sarno într-o zonă aflată la est de centrul urban al Pompeiului și care deocamdată nu este accesibilă publicului larg.
În mormânt a fost descoperit un schelet cu smocuri de păr alb și o parte a uneia dintre urechi, arheologii afirmând că acesta este "unul dintre cele mai bine conservate schelete descoperite vreodată în orașul antic".
Descoperirea este cu atât mai neobișnuită întrucât în perioada respectivă majoritatea adulților erau incinerați și doar copiii mici erau îngropați.
Istoricii speră că mormântul va putea oferi noi indicii despre viața culturală a orașului de dinaintea distrugerii acestuia de către erupția Vezuviului în anul 79 e.n..
O inscripție din mormânt sugerează că proprietarul său, un sclav eliberat pe nume Marcus Venerius Secundio, a ajutat la organizarea unor reprezentații artistice în limba greacă în Pompei.
Experții afirmă că aceasta este prima confirmare descoperită într-un sit arheologic a folosirii limbii grecești, limba culturii în bazinul Marii Mediterane în perioada antichității, alături de limba latină în Pompei
Gabriel Zuchtriegel, directorul Parcului Arheologic din Pompei spune că reprezentațiile în limba greacă în acest oraș antic sunt o dovadă a "climatului cultural vioi și deschis" care l-a caracterizat.
Excavațiile realizate de-a lungul anilor în Pompei au scos la lumină descoperiri remarcabile de morminte, care de luptă și locuințe decorate cu fresce superbe.