Nobelul literar revendicat de Canada. Alice Munro: „Nu am crezut niciodată că voi câştiga“

📁 Carte
Autor: Alexandra Constanda
🗓️ 11 octombrie 2013

Scriitoarea canadiană Alice Munro, în vârstă de 82 de ani, considerată „suverana artei nuvele contemporane“ şi supranumită „Cehov al Canadei rurale“, este câştigătoarea Premiului Nobel pentru Literatură din acest an.

Scriitoarea canadiană a fost apreciată de Comitetul Nobel pentru proza ei scurtă, fiind considerată „un maestru al prozei scurte contemporane“. „Munro este apreciată pentru arta ei subtilă a nuvelelor, impregnată cu un stil clar şi cu realism psihologic“, precizează Academia suedeză într-o biografie a scriitoarei canadiene.

De altfel, este pentru prima dată în istoria de 112 ani a Nobelului literar când Academia suedeză a recompensat un autor care scrie doar nuvele. De asemenea, Alice Munro este primul scriitor canadian care a primit prestigioasa distincţie. Nobelul pentru Literatură nu este însă primul premiu important obţinut de scriitoare. În anul 2009, ea câştiga cel mai prestigios premiu britanic, Man Booker.

Despre arta narativă a scriitoarei canadiene renumita publicaţie The Telegraph scria:„Alice Munro scrie cu o limpezime uimitoare, matematică, şi cu o minunată înţelegere a lucrurilor“.

Nobelul literar, fericirea canadienilor

În ciuda aprecierilor, canadiana Alice Munro a declarat pentru cotidianul Toronto Star că, deşi ştia că se află printre candidaţii consideraţi favoriţi, nu a crezut niciodată că va putea câştiga.

„Ştiam că mă număram printre favoriţi, dar nu am crezut niciodată că voi câştiga. Sunt uluită şi foarte onorată. Sunt foarte bucuroasă că am câştigat acest premiu care îi va face fericiţi pe atât de mulţi canadieni. Mă bucur, totodată, pentru faptul că acest premiu va atrage şi mai mult atenţia asupra literaturii canadiene“, a adăugat Alice Munro, într-un comunicat de presă publicat de editorul ei, Douglas Gibson.

Editorul ei, Douglas Gibson, s-a declarat la rândul său foarte bucuros pentru „această veste minunată pentru toţi:Canada a câştigat premiul Nobel pentru literatură“. „Oamenii mă întreabă dacă sunt surprins, dar nu, nu sunt surprins:ea merită acest premiu“, a adăugat el.Potrivit postului CBC, fiica ei a fost aceea care a trezit-o pe scriitoare în plină noapte, în provincia Columbia Britanică din vestul Canadei, pentru a-i da vestea cea bună.

Presă internaţională, cuvinte de laudă

Volumul „Too Much Happiness/Prea multă fericire“ a fost publicat în 2009 şi tradus la noi în 2011 de către Editura Litera. Acesta a fost foarte bine primit de presa internaţională:„Cu dezvăluirile ei despre vremelnicia şi precaritatea existenţei confortabile de zi cu zi, această carte îţi dă fiori... o capodoperă a ficţiunii contemporane”, Sunday Times;„Cea mai recentă colecţie de proză scurtă a lui Alice Munro îi reafirmă intuiţia pătrunzătoare... Una dintre cele mai oneste şi mai exigente proze ale timpului nostru“, The Times;„Un stil deopotrivă calm şi deliberat, fluid, dar bine controlat, puternic, dar plin de compasiune, iată ceea ce dă profunzime privirii ei asupra condiţiei umane“, The Scotsman.Printre celelalte volume ale sale se numără „Who Do You Think You Are?“ (1978)-volum care i-a adus un al doilea Premiu al Guvernatorului General-, „The Moons of Jupiter“ (1982), „Runaway“ (2004) şi „The View from Castle Rock“ (2006).

Colecţia ei de povestiri „Hateship, Friendship, Courtship, Loveship, Marriage“ (2001) a reprezentat sursa de inspiraţie pentru filmul „Away from Her“ (2006), regizat de Sarah Polley. Acest film a fost nominalizat la premiul Oscar la categoria „cel mai bun scenariu adaptat“. Cel mai recent volum lansat de Alice Munro se intitulează „Dear Life“ şi a apărut în anul 2012.

Dacă ieri în listele caselor de pariuri, Alice Munro se afla pe locul doi, în această dimineaţă a căzut pe locul cinci. O întâmplare asemănătoare a avut loc şi anul trecut când scriitorul chinez Mo Yan a câştigat Premiul Nobel, deşi se afla în pronosticurile caselor de pariuri pe locul trei.Citeste mai mult:adev.ro/mug9w5

Mai multe