Muzeul Petrolului din Ploiești, în pericol: „E o chestiune de timp până când va trebui să evacuăm”
Compania OMV Petrom, proprietarul de până acum al clădirii în care funcționează Muzeul Național al Petrolului din Ploiești, a pierdut în instanță dreptul de proprietate în favoarea urmașilor foștilor proprietari. Decizia instanței este definitivă.
În consecință, Muzeul Național al Petrolului din Ploiești, unic în țară, ar putea fi obligat să se mute din clădirea unde funcționează. Acest lucru ar putea conduce la distrugerea unor piese de colecție.
„Clădirea mare este pierdută. E o chestiune de timp până când va trebui să evacuăm. Tot ce putem face este să încercăm să salvăm patrimoniul, care este în posesia noastră prin donație…”, a declarat, pentru de Observatorul Prahovean, Dragoș Grigorescu, directorul Muzeului Județean de Științele Naturii Prahova, de care aparține Muzeul Petrolului.
Întrebat în legătură cu soluțiile pe care le are la dispoziție dacă va primi ordinul de evacuare, Dragoș Grigorescu a menționat „ca soluție de urgență”, mutarea exponatelor într-un fel de muzeu tehnic în aer liber care ar putea fi găzduit de Grădina Botanică de la Bucov.
O altă variantă pe care ar avea-o la dispoziție ar fi includerea Muzeului Petrolului într-un nou campus universitar, „Consorțiul Mehedințeanu”, proiect demarat de Consiliul Județean Prahova, care va fi, fie la Bărcănești, pe locul fostelor sere, fie în apropierea Universității de Petrol și Gaze.
„Aici sunt două aspecte. Pe de o parte această mutare va însemna pierderea unor piese importante de patrimoniu pentru că se vor distruge pur și simplu. Nu ai cum să le muți…”, a precizat Dragoș Grigorescu.
Pe de altă parte mai există și problema accesibilității, pentru că ambele variante presupun că Muzeul Petrolului va funcționa în afara orașului Ploiești.
„Orice muzeu înseamnă public, accesibilitate… Salvăm muzeul dar pierdem vizitatorii”, a adăugat Dragoș Grigorescu.