Moştenirea Egiptului – pusă în pericol de revoluţie
Tulburarile petrecute recent in Egipt nu au afectat statul doar la nivel politic. Necesitea de a folosi toate fortele armate pentru stabilizarea situatiei a lasat santierele arheologice si muzeele egiptene fara paza armata de care beneficiau, lasand astfel calea libera hotilor de relicve si profanatorilor.
“ Profanarea siturilor arheologice si a monumentelor nu este doar o imensa pierdere pentru poporul egiptean pe mai multe nivele, cat si pentru patrimoniul mondial”, afirma Tarek El Awadi, directorul Muzeului National Egiptean, intr-o scrisoare adresata primului ministru egiptean Essam Sharaf. Acest apel survine in urma unui alt val de violente, jafuri si vandalism petrecut in zonele populate de santiere arheologice egiptene.
In timpul revolutiei din ianuarie ce a dus la demisia presedintelui Egiptean Hosni Mubarak, armata egipteana a asigurat paza zonele cu santiere cat si a importantului Muzeu Egiptean din Cairo. Totusi, dupa o perioada aceste forte au fost retrase, lasand aceste obiective fara o prea mare protectie. In semn de protest pentru aceasta masura, Zahi Hawass, ministru al antichitatilor si-a prezentat demisia. “Cea care a primit sarcina de a asigura paza acestor obiectiva este Politia Turismului, dar nu exista un asemenea grup”, sustine de asemenea Zahi Hawass. Asteptand cu mahnire zi de zi sa afle ce piesa importanta a mai disparut sau ce mormant a mai fost profanat, Hawass va ramane in acest post pana ce noua conducere ii va numi un succesor.
In ultimele saptamani, jefuitorii de morminte au furat blocuri de piatra inscriptionate de la Saqqara, Giza si Abusir, incercand chiar sa taie in bucati o statuie de mari dimensiuni din granit rosu a Regelui Ramsses al II-lea. Ce este si mai grav este faptul ca jefuitorii sunt inarmati si apar in acele zone in grupuri mari, celor ramasi acolo sa mai apere zona de acestia neavan aproape nicio sansa in fata acestora.
Una din cele mai mari pierderi este mormantul lui Ken Amun, scrib regal, din Tell el-Maskhuta, in apropiere de Ismailia. Datand din timpul dinastiei a 19-a i.c., mormantul este primul mormant din timpul lui Ramsses descoperit in Egiptul de Jos. Scos la lumina abia anul trecut, acest mormant avea peretii foarte frumos decorati, pereti ce sunt acum pierduti definitiv, mormantul fiind iremediabil distrus. Muzeul Coptic din Cairo sau zone din sudul Piramidelor au fost lasate fara paza, autoritatile putandu-si doar imagina ce pierderi au suferit acestea.
Intre timp, egiptologii si arheologii au initiat o campanie internationala privind semnarea unei petitii. Acesta va trimisa autoritatilor egiptene, cerandu-se o imediata repunere pe pozitii a fortelor armate ce aveau in grija siturile si monumentele egiptene. „Aceasta petitie este o oportunitate pentru cei din domeniul egiptologiei sa se uneasca pentru un scop comun si sa invite si pe alti pasionati din lume de domeniu sa ia parte la un apel global comun”, afirma Andrew Bayuk, un astfel de pasionat.