Mormintele a patru foşti deţinuţi politici dezgropate la Râpa Robilor din Aiud
Noua campanie de săpături demarată la Râpa Robilor din Aiud de Institutul de Investigare a Crimelor Comunismului şi Memoria Exilului Românesc a dat primele rezultate. Marţi au fost descoperite rămăşiţele a patru foşti deţinuţi politici îngropaţi aici de către securitatea comunistă de la închisoarea din Aiud.
Cercetarea arheologică din acest an are drept scop căutarea, recuperarea şi deshumarea osemintelor unor foşti deţinuţi politici, precum şi identificarea acestora. Datorită lucrărilor efectuate în zonă, investigaţiile se vor desfăşura doar într-un anumit sector din fosta parcelă de teren rezervată în trecut pentru cimitirul penitenciarului, pe o suprafaţă ce nu a fost afectată de lucrările menţionate. Râpa Robilor este zona în care au fost îngropaţi foştii deţinuţi politici care mureu în închisoarea de la Aiud
Cercetarea arheologică este realizată de o echipă de arheologi coordonată de către istoricul Marius Oprea, directorul departamentului de investigaţii din cadrul IICCMER. În teren, lucrările sunt coordonate de Gheorghe Petrov, arheolog expert la Muzeul Naţional de Istorie a Transilvaniei din Cluj, alături de care află Paul Scrobotă (director Muzeul de Istorie Aiud), Gabriel Rustoiu (director Muzeul Naţional al Unirii din Alba Iulia) şi Horaţiu Groza (Muzeul de Istorie Turda). Forţa de muncă necesară pentru săpăturile arheologice este asigurată de către Penitenciarul Aiud.
Îngropaţi în lăzi de lemn fără cruce
„Am găsit 4 morminte, deocamdată, s-ar putea să fie încă două. În teren sunt mult mai multe, dar nu avem atâtea fonduri pentru a dezvolta un şantier complex. Am continuat ceea ce începusem anul trecut. Nu ne trebuie un mare volum de muncă pentru a-i găsi, pentru că săpăm exact pe ei. Şi într-un mod paradoxal lucrăm cu actuali deţinuţi de la Penitenciar pentru a-i dezgropa pe foştii deţinuţi politici de la Penitenciar. Cu ocazia asta le facem şi lor un fel de mică educaţie, să înţeleagă ce s-a întâmplat înainte, cum era în anii 50 şi cum au murit aceşti oameni pe care ei îi găsesc cu mâna lor. Este impresionant, ei sunt impresionaţi“, a spus istoricul Marius Oprea. Unul dintre schelete avea urme de haine, ceea ce arată că era îmbrăcat la momentul când a fost îmbrăcat.
Acesta a completat că prin săpăturile din acest an a fost delimitată zona în care au fost înmormântaţi foştii deţinuţi politici şi că speră să continue campania şi în 2013. „Suntem convinşi că sunt deţinuţi politici pentru că că îi găsim fără cruce, aruncaţi în nişte lăzi de lemn, fără haine pe ei. Au fost îngropaţi goi în nişte lăzi de brad, lăzi din şipcă de brad bătute în cuie. Nu se cunoaşte în nici un fel identitatea şi cred că este practic imposibil de stabilit identitatea lor. Fiecare schelet pe care îl găsim îl sigilăm şi îl predăm bisericii de aici de la Râpa Robilor şi să fie depuse în osuar“, a completat istoricul.
Conform actelor nominale de deces aflate la Primăria Aiud, în perioada 1945-1947, nu mai puţin de 149 de persoane au decedat în Penitenciarul Aiud, jumătate din aceştia fiind acuzaţi de delicte politice. În intervalul 1948–1964, aici au decedat 437 de persoane, însă după unele estimări neoficiale, cifra deceselor ar fi de circa 700. Rămăşiţele pământeşti voar fi scoase din gropi după o slujbă religioasă şi după ce vor fi văzute de un procuror. În 2011 au fost dezhumate rămăşiţele a trei foşti deţinuţi politici. Osemintele dezgropate anul trecut se află și în acest moment la Institutul de Medicină Legală de la Cluj, deoarece Parchetul Militar nu a plătit contravaloarea testelor efectuate. Din acest motiv s-a decis ca testele pe osemnitele dezgropate anul acesta să fie realizate în Alba.