Morminte romane și ruinele unui apeduct, descoperite în timpul construcției unei parcări subterane
Mai multe morminte romane și ruinele unui apeduct au fost descoperite de arheologii sârbi în centrul orașului Belgrad, pe un șantier de construcție al unei parcări subterane.
Descoperirile datează dintr-o perioadă în care pe teritoriul de azi al orașului Belgrad se afla o așezare romană denumită Singidunum, informează Agerpres.
„Până acum am descoperit 14 morminte romane din secolele III și IV", a precizat Milorad Ignjatović, arheolog în cadrul Muzeului Orașului Belgrad, pentru site-ul sârbesc „Sve o arheologiji” („Totul despre arheologie”).,
Necropola cuprinde morminte romane cu stiluri diferite.
„Două dintre morminte au baze rectangulare cu bolte arcuite din cărămidă, în timp ce alte două sunt construite din cărămizi și au formă de sarcofag. Am descoperit și patru sarcofage din piatră, care erau considerate morminte de lux în perioada romană", susține Milorad Ignjatović.
Conform primăriei din Belgrad, așezarea romană Singidunum a fost stabilită pe locul unei așezări celtice în secolul I d.Hr, după ce legionarii romani au înfrânt triburile din regiune. Apoi, Singidunum a devenit una dintre principalele așezări romane din Moesia, regiune de frontieră a imperiului la sud de Dunăre. Cel puțin două legiuni romane aveau garnizoane la Singidunum pentru a apăra teritoriile de frontieră de incursiuni ale dacilor, dardanilor sau scordiscilor.
Împăratul Hadrian (117 - 138 d.Hr.) i-a conferit așezării Singidunum statutul de oraș, iar locuitorii săi au devenit cetățeni romani. Împăratul Jovian (363 - 364) s-a născut la Singidunum în 331.
Singidunum s-a impus și ca un centru al creștinătății romane în regiune, iar pentru o perioadă de timp a făcut parte din Imperiul Roman de Răsărit. În 441 apărarea orașului a cedat în fața invaziei hune. Orașul a fost incendiat iar o mare parte dintre locuitori au fost luați în sclavie.
Foto: Muzej grada Beograda