Mormânt de la începutul Epocii bronzului, descoperit în județul Botoșani / FOTO

📁 Preistorie
🗓️ 9 februarie 2023

Arheologii din județul Botoșani au descoperit un mormânt cu o vechime de circa 5000 de ani, ce aparține începutului Epocii bronzului, respectiv culturii Yamnaya.

Începând din anul 2018 arheologii de la Muzeul Județean Botoșani au efectuat cercetări de suprafață în zona comunei Drăgușeni și cu ocazia unei vizite în teren, împreună cu colegii Lavinia Grumeză, Marian Lie și Cristina Cordoș de la Institutul de Arheologie din Iași, au fost o identificate urmele a doi tumuli (două monumente funerare de mari dimensiuni) destul de aplatizate din cauza agriculturii. Locul a fost ales anume din cauza faptului că tumulii se deteriorează în fiecare an tot mai mult, informează un comunicat al Muzeului Județean Botoșani.

Botoșani, în parteneriat cu colegi de la Institutul de Arheologie din Iași, precum și arheologi de la Muzeul Sileziei din Opava, Republica Cehă. S-a urmărit recuperarea informației științifice, precum și documentarea urmelor, identificând deocamdată un singur schelet și două gropi de ofrandă.

Scheletul aparține începutului Epocii bronzului, respectiv culturii Yamnaya care este cunoscută destul de puțin pe teritoriul județului Botoșani. Defunctul a fost acoperit cu ocru roșu, o substanță de culoare roșie, mai ales în zona capului și a picioarelor, acesta fiind un ritual funerar specific comunităților respective. Dedesubtul defunctului fusese așezată o rogojină, care din păcate nu s-a conservat, precizează comunicatul citat.

Extrem de interesant este faptul că deasupra gropii mormântului se păstrau urme de lemn, aspect mai rar documentat. Mormântul se datează la peste 3000 de ani vechime î. Chr. Scheletul a fost transferat la Institutul de Antropologie Olga Necrasov din Iași, pentru investigații suplimentare.

Mai multe