«Monumentele Marelui Război»: Statuia din Slatina a Ecaterinei Teodoroiu / FOTO

📁 Patrimoniu
Autor: Redacția
🗓️ 14 septembrie 2017

La Slatina, în 1925, e inaugurat primul monument din ţară ridicat în memoria Ecaterinei Teodoriu. Mai mult, locotenent-colonelul Nicolae Teodorescu, comandantul Regimentului 43 Infanterie, a propus ridicarea în faţa cazarmei unităţii a unui monument al eroilor regimentului, pe care să fie înscrise numele eroilor căzuţi pe front în campania 1916-1918.

Prin Ordinul nr. 7456 din mai 1920, generalul A. Razu, comandantul Corpului 1 Armată, a aprobat această iniţiativă. Costul monumentului a fost achitat din subscripţii publice şi dintr-o mare serată dată în oraşul Slatina, care a contribuit cu suma de 81.115, 50 lei.

Monumentul, o statuie a Ecaterinei Teodoroiu, a fost realizat de reputatul sculptor Dumitru Măţăoanu, originar din Câmpulung Muscel, în atelierul său din Calea Griviţei nr. 22 din Bucureşti, şi a fost inaugurat pe 31 mai 1925 în oraşul Slatina, în prezenţa M.S. Reginei Maria, a ministrului de Război, generalul de divizie Alexandru Lupescu şi a unei delegaţii de gorjeni, a părinţilor şi a unui numeros public. Măţăuanu începuse lucrul la statuie – primul monument din ţară ridicat în memoria eroinei – încă din 1921.

Lucrarea este alcătuită dintr-un piedestal din beton, în trei trepte, realizat în stil baroc, cu colţurile sub forma unor coloane adosate. Statuia este din bronz, eroina fiind realizată în mărime naturală, într-o atitudine dinamică, cu arma în cumpănire şi cu o cască ostăşească în mâna dreaptă.

Faţada vestică a piedestalului este ornată la bază cu un drapel, frunze de stejar şi o cască militară încadrată de frunze de laur, toate turnate în bronz. Pe piedestal mai apar şi stemele provinciilor istorice româneşti reunite cu ţara în anul 1918. Pe celelalte faţade sunt dăltuite în marmură numele eroilor Regimentului 43 Infanterie morţi pentru dezrobirea neamului în Primul Război Mondial.

Pe soclu este înscris şi un text care conţine câteva date din biografia Ecaterinei Teodoroiu. După inaugurarea monumentului au fost aduse de la Depozitul de Armament din Târgovişte două tunuri de oţel, captură de război de la inamic, în vederea ataşării la statuia Ecaterinei Teodoroiu;în perioada comunistă, tunurile au dispărut.

De-a lungul timpului, monumentul a fost mutat mai departe de oraş, astăzi fiind situat pe b-dul Constantin Brâncoveanu, în apropierea podului rutier peste râul Olt, pe DN 65 Slatina-Craiova (E 574).

Alte monumente din Slatina:

Drapelul național pe dealul Grădiște din Slatina :

Monumentul eroilor din cel de-al Doilea Război Mondial:

Troița închinată eroilor neamului:

Foto: Mihai Nuță

Să nu ne uităm EROII! Vă rugăm să fotografiați monumentele dedicate Eroilor din Primul Război Mondial din localitatea Dvs., a părinților sau a bunicilor Dvs. și să ne trimiteți fotografiile însoțite de numele localități în care se afla monumentul (dar și alte date despre monument, dacă dispuneți de ele), iar noi vom publica fotografiile pe site-ul www.historia.ro cu semnătura dumneavoastră. Adresa la care puteți trimite fotografiile este: mail.redactia@historia.ro.

Campania ”Monumentele Marelui Război” este realizată de Redacția revistei „Historia” în parteneriat cu Facultatea de Istorie a Universității din București. Coordonatori: Ciprian Stoleru (redactor la revista Historia) și Marius Diaconescu (conferențiar universitar la Facultatea de Istorie a Universității din București).

Mai multe