«Monumentele Marelui Război»: Monumentul Eroilor din comuna Vidra, județul Vrancea/ FOTO

📁 Patrimoniu
Autor: Redacția
🗓️ 21 august 2017

Ciprian Fânaru, din comuna Vidra, județul Vrancea ne-a trimis fotografii şi informaţii ale monumentului dedicat eroilor căzuţi în timpul Primului Război Mondial. Cititorul nostru spune: "Vasile Chilian și Toma Cotea, ambii din satul Căliman, Ștefanache Săcăluș, primar al comunei Păulești, împreună cu Dumitrache Pantazică din Tichiriș, uniți între ei prin diferite grade de rudenie și prietenie, au constituit un grup de rezistență care acționa împotriva ocupanților germani. Aceștia transmiteau documente și informații către comandamentul român. Ajutau prizonieri români evadați din lagărele germanilor să treacă linia frontului - care coincidea parțial cu apa râului Putna - pentru a se putea alătura din nou armatei române și a continua lupta. Pentru fapta lor patriotică au fost executați de justiția militară germană în poligonul de tragere din Focșani, pe 17 august 1917.

În amintirea acestor martiri și a celorlalți eroi vrânceni căzuți la datorie pentru întregirea patriei s-a ridicat în 1936 un monument la intrarea în Vidra, dinspre Focșani. La 14 iunie 1936 a avut loc ceremonia de inaugurare și sfințire a monumentului comemorativ. Autoritățile timpului s-au implicat în inițierea și organizarea acestei solemnități. Școlarii de atunci, prezenți la festivitate, "își amintesc cu emoție acele momente înălțătoare în care elevii îmbrăcați mocănește, conduși de învățătorii lor, au deschis defilarea generațiilor, încheiată de localnici în port vrâncenesc, călări, alături de un detașament de veterani ai războiului din 1916 - 1918.", după cum notează acad. Valeriu D. Cotea în monografia "Vidra - Poarta Vrancei".   

Pe plăci sunt înscrise cuvintele: 

SLAVĂ ȘI SFÂNTĂ AMINTIRE  MARTIRILOR VRÂNCENI. VASILE CHILIAN  TOMA COTEA ȘTEFANACHE SĂCĂLUȘ DUMITRACHE PANTAZICĂ  și celor 1410 EROI din satele Vrancei morți pentru patrie în anul 1917 

Pe aceste locuri în anul 1917 a fost viforul războiului pentru întregirea neamului. Pe acest deal al Vidrei se aflau oștile noastre; în față peste apa Putnei era armata germană. În teritoriul ocupat rămăseseră surprinși de năvala inamică mii de oșteni români. În zile și nopți de-a rândul, ei fură trecuți dincoace prin locuri ascunse, printre rețele și tranșee, sub focul aprig de obuze și mitralii, îndemnați și călăuziți de patru vrânceni locuitori din aceste sate. În iunie 1917, aceștia au fost descoperiți, prinși, judecați de comandamentul german și uciși la Focșani în luna August 1917.  

Și s-a ridicat acest monument, în anul 1936, sub glorioasa domnie a Regelui Carol al II-lea, întru amintirea acestor martiri și a tuturor eroilor vrânceni morți în războiul pentru întregirea neamului. "

Să nu ne uităm EROII! Vă rugăm să fotografiați monumentele dedicate Eroilor din Primul Război Mondial din localitatea Dvs., a părinților sau a bunicilor Dvs. și să ne trimiteți fotografiile însoțite de numele localități în care se afla monumentul (dar și alte date despre monument, dacă dispuneți de ele), iar noi vom publica fotografiile pe site-ul www.historia.ro cu semnătura dumneavoastră. Adresa la care puteți trimite fotografiile este: mail.redactia@historia.ro.

Campania ”Monumentele Marelui Război” este realizată de Redacția revistei „Historia” în parteneriat cu Facultatea de Istorie a Universității din București. Coordonatori: Ciprian Stoleru (redactor la revista Historia) și Marius Diaconescu (conferențiar universitar la Facultatea de Istorie a Universității din București).

Mai multe