«Monumentele Marelui Război»: Monumentul Eroilor din municipiul Caracal, județul Olt / FOTO

📁 Patrimoniu
Autor: Redacția
🗓️ 5 septembrie 2017

Monumentul Eroilor din municipiul Caracal, județul Olt, este opera sculptorului Ioan Schmidt. A fost terminat la sfârșitul anului 1926 și a fost inaugurat în ziua de Înălțare, 2 iulie, Ziua Eroilor din anul 1927. Este format din trei grupuri statuare din bronz, așezate pe un soclu din piatră.

Grupul principal este reprezentat de un soldat în poziție de atac, ținând arma cu ambele mâini și având lângă el o Victorie, o femeie care ține în mâna dreaptă coroana de lauri și în mâna stângă drapelul României. La piciorul stâng al femeii este sculptat un fragment dintr-o roată de tun, trofeu de război, simbol al zdrobirii inamicului.

De o parte și de alta a soclului central, pe socluri mai joase, se află două grupuri statuare care redau diferite faze ale luptei. În partea stângă a Victoriei se află doi ostași în poziție de luptă, mânuind o mitralieră, iar în grupul din partea dreaptă a soldatului se află trei ostași trăgând cu arma și aruncând cu grenada spre inamic1.


Discursuri la dezvelirea Monumentului Eroilor ridicat în centrul Caracalului (2 iulie 1927)


Foto: Mihai Nuță, profesor de Religie-Ortodoxă

Alte monumente din Caracal și județul Olt 

Cimitirul Eroilor din Municipiul Caracal:











Monumentul parașutiștilor caracaleni din Parcul Constantin Poroineanu:


Monumentul Recunoștinței:



Monument dedicat Revoluției de la 1848:


Monumentul eroilor din comuna Băbiciu:


Lista eroilor din comuna Băbiciu, județul Olt: 


Foto: Mihai Nuță, profesor de Religie-Ortodoxă

Să nu ne uităm EROII! Vă rugăm să fotografiați monumentele dedicate Eroilor din Primul Război Mondial din localitatea Dvs., a părinților sau a bunicilor Dvs. și să ne trimiteți fotografiile însoțite de numele localități în care se afla monumentul (dar și alte date despre monument, dacă dispuneți de ele), iar noi vom publica fotografiile pe site-ul www.historia.ro cu semnătura dumneavoastră. Adresa la care puteți trimite fotografiile este: mail.redactia@historia.ro.

Campania ”Monumentele Marelui Război” este realizată de Redacția revistei „Historia” în parteneriat cu Facultatea de Istorie a Universității din București. Coordonatori: Ciprian Stoleru (redactor la revista Historia) și Marius Diaconescu (conferențiar universitar la Facultatea de Istorie a Universității din București).

Note:

1. Dana-Roxana Dincă, Vera Grigorescu, Sabin Popovici, Monografia municipiului Caracal, 2009.

Mai multe