Molotov, unul dintre semnatarii pactului Pactului Molotov-Ribbentrop, din 1939, este încă cetăţean de onoare al Clujului

📁 Biografii
Autor: Florina Pop
🗓️ 2 august 2012

Viaceslav Mihailovici Molotov, cel care a semnat Pactului Molotov-Ribbentrop din 1939, este, din 1947, cetăţean de onoare al oraşului Cluj-Napoca. Administraţiile locale de după 1989 nu i-au retras titlul pentru că probabil nu ştiau.

Viaceslav Mihailovici Molotov, fostul prim ministru al URSS, principal semnatar al Pactului Molotov-Ribbentrop,  a primit titlul de cetăţean de onoare la 2 aprilie 1947, momentul fiind consemnat în Registrul de intrare al Primăriei Cluj din acel an, document conservat la Filiala Cluj a Arhivelor Statului, potrivit site-ului www.puterea.ro.

Menţiunea oficială privind conferirea cetăţeniei de onoare a Clujului a lui Molotov, prin adresa Ministerului de Interne Bucureşti, la 2 aprilie 1947, a fost descoperită de către istoricul Vasile Lechinţan de la Arhivele Statului.

„Nu e posibil...“

„Da, e adevărat. Molotov este cetăţean de onoare al Clujului. Nu ar trebui să mai fie. Ar trebui să revenim la normalitate şi la democraţia interbelică, când nu era nicio influenţă bolşevică. Autorităţile ar trebui să ia atitudine. Nu e posibil ca Molotov să fie cetăţean de onoare al Clujului alături de personalităţi precum Octavian Goga şi Nicolae Colan, fost episcop al Episcopiei Vadului, Feleacului şi Clujului (1936-1957)", susţine istoricul Lechinţan.

„Stalin l-a susţinut pe Molotov în ascensiunea sa politică. Ulterior, Nikita Hruşciov, l-a destituit pe Molotov din toate funcţiile de stat şi de partid. Fostul prim ministru al URSS l-a însoţit pe Stalin la Conferinţa de la Teheran din 1943 la Conferinţa de la Yalta din 1945 şi la Conferinţa de la Potsdam care a urmat înfrângerii Germaniei în cel de-al Doilea Război Mondial.

În baza Pactului Molotov-Ribbentrop, care a avut un act adiţional secret, Uniunea Sovietică a transmis României la 28 iunie 1940 un ultimatum de 48 de ore pentru evacuarea Basarabiei şi a nordului Bucovinei. Bucureştiul a cedat, după 40 de ore, şi trupele sovietice şi ale NKVD au intrat în teritoriile româneşti, dar şi Ţinutul Herţei, nemenţionat în ultimatum. Populaţia românească a fost supusă la torture, iar cei ce s-au opus au fost lichidaţi pe loc. Ulterior, Stalin a împărţit Basarabia, partea centrală luând numele de Republica Sovietică Socialistă Moldovenească. Sudul Basarabiei a fost atribuit Ucrainei. Zeci de mii de localnici au fost deportaţi în Siberia, în lagăre de concentrare", potrivit Agerpres, citat de site-ul www.puterea.ro.

Reacţia primarului Clujului

Emil Boc, primarul oraşului Cluj-Napoca, spune că va cere o documentare consistentă şi apoi se va pronunţa. „Le voi solicita departamentelor din primărie să-mi pregătească o fundamentare şi dacă se confirmă, pentru că deocamdată am informaţii doar din presă, atunci voi cere Cosniliului Local să revoce titlul de cetăţean de onoare atribuit lui Molotov", susţine Boc.

Mai multe