Moda la plajă de-a lungul secolului XX
De-a lungul vremii, costumele de baie au suferit modificări importante, de la rochiile masive în care se îmbăiau femeile acum o sută de ani, până la bikinii tanga purtaţi în zilele noastre de tinere topless.
Primele date despre existenţa costumelor de baie datează încă din antichitatea romană, din vremea Pompeiului, când femeile purtau la plajă costume din două piese, redescoperite apoi multe secole mai târziu. Apoi, obiceiul de a sta la soare pe nisip a fost uitat sau dispreţuit, îmbăierea în mare fiind considerată o activitate vulgară.
Şi aşa a fost până la mijlocul veacului al XIX-lea, când lumea a revenit pe litoral, la recomandarea medicilor. Numai că pudoarea atât de specifică femeilor vremii le împiedica pe acestea să înoate liber în apa mării. Aşa că, îmbrăcate din cap până-n picioare cu rochii lungi, intrau într-o cabină de lemn cu o gaură în duşumea, care era trasă de cai în mare. Când apa ajungea în cabina prevăcută cu patru pereţi opaci şi acoperiş, femeile coborau prin gaura din duşumea şi se udau, aşa înfofolite cum erau. Când se săturau de distracţie, calul trăgea cabina din nou pe ţărm, iar doamnele rămâneau înăuntru până se uscau şi puteau ieşi, în mod decent, din nou la lumină.
Femeia înfofolită face baie-n mare
Costumul de baie în adevăratul sens al cuvântului a apărut la începutul secolului XX, deşi nu era cu mult mai îndrăzneţ decât cabina de lemn. Femeile se îmbăiau îmbrăcate în rochii lungi şi voluminoase, realizate din material gros care se îmbiba cu apă şi atârna greu. Exista, astfel, garanţia că rochia nu se ridica la suprafaţă-la acea vreme, o culme a indecenţei.
O altă raţiune pentru costumaţia care acoperea tot corpul ţinea de partea estetică, pielea albă, neatinsă de soare fiind pe atunci o condiţie a frumuseţii feminine. De altfel, nimeni nu stătea la soare, toată lumea era la umbră, chiar dacă vântul lovea rochia udă.
În primul deceniu al secolului XX, moda costumelor de baie s-a mai relaxat puţin. Rochiile au rămas, dar au devenit mai scurte şi mai mulate. Deloc decoltate, însă. Apoi, în anii 1920, femeia şi-a arătat pentru prima dată trupul pe plajă. La modă era costumul de baie întreg, similar ca design cu cel purtat şi astăzi, dar cu pantaloni scurţi, în loc de slip.
„La început, femeile aveau obligaţia de a fi cât mai sobre, cât mai decente cu putinţă pentru că erau doar mame, soţii sau gazde în incinta casei. Când au început să ocupe funcţii în afara casei, lucrurile s-au schimbat. Totuşi, prin anii 1920, în unele locuri din SUA existau «comisii de decenţă» care patrulau pe plaje şi verificau lungimea ţinutelor femeilor. Dacă cumva acestea erau mai scurte decât limit legală, aplicau amenzi", spune Irina Markovits, consultant de stil.
De la bikini la topless
În anii '40-'50, tendinţa de bază s-a păstrat, dar costumele de baie au trecut graniţa utilului către partea sexy a lor. Au apărut fustiţele mini şi topurile generos decoltate.
În 1946, designerul francez Jaques Heim a creat primul costum de baie foarte mic, pe care l-a numit Atom. În acelaşi an, Louis Réard, un inginer francez care conducea magazinul de lenjerie de la Paris al mamei sale, a fost cel care a lansat costumul de baie compus din patru triunghiuri unite prin cordeluţe, câte un triunghi pentru fiecare sân şi câte unul pentru pelvis şi fese.
L-a numit bikini, după Atolul Bikini din Oceanul Pacific, o zonă cunoscută pentru testarea armelor nucleare. Pentru că nicio femeie n-a acceptat să poarte noul costum de baie, Louis Réard a fost nevoit să angajeze un manechin profesionist pentru a poza. Astfel, Micheline Bernardini a fost prima femeie din lume care a purtat bikini în public.
În anii '70-'80, au apărut costumele de baie fabricate din nailon sau spandex, care aveau două avantaje: erau mai comode la înot şi puneau mai bine în valoare formele.
Din 1990 până-n anii 2000, modelele s-au diversificat, dar au păstrat un deziderat comun, acela de a pune în valoare corpul femeii. În zilele noastre, situaţia este la fel, numai că dezinhibiţia este acum o obişnuinţă pe litoral. Astăzi, la plajă, o femeie topless nu mai şochează pe nimeni. Şi cu toate acestea, moda revine la trecut.
„În ultimii doi ani, costumele de baie care sunt în trend sunt cele retro, cu talie destul de înaltă, cele cu chilot întreg şi care acoperă corpul până la talie. Au reapărut şi sunt căutate şi costumele de baie întregi", mai spune Irina Markovits.
1946este anul în care francezul Louis Réard a lansat bikinii.