Miss Universe sau cum a făcut frumuseţea istorie

📁 Istoria Modei
Autor: Redacția
🗓️ 8 iulie 2010

Din negura antichităţii până în zilele noastre, frumuseţea femeii a strălucit şi a dăinuit peste veacuri, însă primul concurs „Miss Universe” a fost organizat pentru prima dată în oraşul Galveston, Texas, SUA, iar câştigătoarei primei ediţii a „Concursului International de Trasaturi Fizice” a fost Miss Franţa.

Prima româncă înscrisă la concursul de la Galveston a fost bucureşteanca Magda Demetrescu, câştigătoarea titlului Miss Romania în anul 1929. Aceasta a obţinut atunci locul şase, fiind recompensată cu 100 de dolari şi un ceas brăţara. Miss Universe din acel an a fost desemnată Lisl Goldarbeiter, Miss Austria, care a primit un premiu de 2.000 de dolari şi numeroase cadouri.În anul 1930, titlul de Miss Universe a fost câştigat de americanca Dorothy Dell Golf (foto dreapta), Miss Statele Unite, urmata pe locul al doilea de Helen Hannan, Miss New Jersey. Participanta României la concurs, olteanca Mariana Mirica, Miss România, obţinea locul al treilea, fiind precedată de Miss Rusia.

“Realitatea Ilustrată” organizează Miss România

În anul 1931, organizatoarea concursului Miss România, revista "Realitatea Ilustrată", schimbă regulile după care se desfăşura concursul de frumuseţe. Candidatele erau obligate să aibă cetăţenie română şi vârsta cuprinsă între 17 si 25 de ani, "să nu fie, nici să nu fi fost căsătorită, să locuiască la parinţi, la rude, sau dacă trăiesc singure, să aibă o profesiune cinstită şi mijloace de trai onorabile".

 Moralitatea candidatelor era, aşadar, o condiţie esenţială. La concurs nu erau admise "artistele de teatru, cinema, varietes şi nici manechinele". Erau excluse, pe lângă cele mai sus menţionate, cele care candidaseră deja la concursuri internaţionale. Câştigătoarea trebuia să fie aleasă nu doar de un juriu desemnat, cum se făcuse până atunci, ci să "fie aleasa marelui public" din România.Doritoarelor li se cerea să trimită o fotografie, după care se facea o primă selecţie, apoi cu candidatele rămase se făcea un film "vorbitor şi sonor, al cărui scenariu deosebit de înteresant şi amuzant”, a fost scris de Joseph de Saxa.

Filmul intitulat "Parada Frumuseţii" urma să fie difuzat începând cu luna martie în toate cinematografele din ţara. Spectatorii votau pe aceea care o credeau demnă de a primi titlul Miss România. Candidata care obţinea cele mai multe voturi din partea publicului era desemnată câştigătoare marelui titlu.

Televizat din 1955

Concursul Miss Universe a fost difuzat prima dată în anul 1955 şi a devenit unul dintre cele mai populare şi mediatizate competiţii de frumusete, din lume. În primii ani din istoria competiţiei, concurentele erau eliminate pe rând, până în finală. Din anul 1965, până în prezent, semifinalistele sunt anunţate doar în seara de gală a finalei. Acestea mai defilează încă o dată în costume de baie şi rochii de seară, după care se decid concurentele care  intră în Top 5. În anul 1960 a fost introdusă proba interviului, în urma căreia erau alese cele cinci şi apoi câştigătoarea.În 1990 competiţia a suferit schimbări majore, reducându-se astfel numărul de semifinaliste, de la zece, la şase. Fiecare concurentă trăgea la sorţi numele unui membru al juriului, urmând ca acesta să-i adreseze o întrebare. Astfel erau desemnate cele 3 finaliste.

În anul 1998 numărul semifinalistelor s-a redus la cinci dintre care erau alese ocupantele celor trei locuri. Acest regulament a fost valabil până în anul 2000. In 2001 s-a revenit la varianta în care finalistele erau în număr de cinci.În 2006, în urma probei costumului de baie, erau admise la următoarea proba 10 concurente, care urmau să defileze în rochii de seară, urmând ca dintre acestea să fie eliminate jumătate. Cele cinci finaliste erau supuse probei interviului, astfel decizându-se câştigătoarea titlului Miss Universe.

Mai multe