Ministrul Culturii: „Pisaniile lui Ștefan cel Mare au fost găsite în Herson”

📁 Patrimoniu
Autor: Redacția
🗓️ 28 noiembrie 2022

Ministrul Culturii, Lucian Romașcanu, a anunțat că pisaniile moldovenești din perioada lui Ștefan cel Mare, aflate la Muzeul de Istorie din Herson, au fost găsite în orașul ucrainean.

„Printre veștile rele pe care războiul din Ucraina le transmite lumii și-a făcut loc și o veste bună pentru istoria și cultura română. În urma unei noi discuții purtate sâmbătă cu ministrul ucrainean al Culturii, domnul Olexandr Tkacenko, am aflat cu mare bucurie că pisaniile lui Ștefan cel Mare au fost găsite în Herson! Sunt neatinse, în siguranță", a precizat ministrul Culturii, într-o postare pe Facebook.

Din nefericire, a adăugat Romașcanu, toate icoanele muzeului din Herson „au fost furate de agresorul rus, crimă culturală care se repetă peste tot pe unde armata rusă a ajuns în Ucraina...”.

„Am discutat cu ministrul Tkacenko despre posibilitatea de a evacua pisaniile și alte artefacte în România pentru a le păstra în siguranță până la încetarea conflictului. Așteptăm decizia oficialilor ucraineni, suntem gata să ajutăm”, a arătat Lucian Romașcanu.

Una dintre aceste pisanii (cu capul de bour, datând de la 1475, din perioada lui Ștefan cel Mare) este imortalizată chiar pe Actul Unirii Basarabiei cu România de la 27 Martie 1918.

Mai multe