Ministerul Culturii cere verificarea tuturor monumentelor și lucrărilor de artă din comunism
Ministerul Culturii cere verificarea tuturor monumentelor și lucrărilor de artă din comunism. Verificarea este declanșată la nivel de țară după ce o sculptură din Costinești a fost găsită sfărâmată, fără ca nimeni să își asume responsabilitatea pentru distrugerea lucrării realizate în urmă cu cinci decenii.
Sculptura a fost găsită distrusă, în luna februarie a acestui an, în dreptul unui hotel din Costinești. Primăria s-a autosesizat, la fel și BTT, proprietarul terenului pe care era amplasată lucrarea de artă care a depus și o plângere în acest sens, la Poliție. Și Ministerul Culturii a reacționat în acest caz: sculptura se afla în evidențele lor.
„La nivelul Direcției Patrimoniu Cultural, din cadrul Ministerului Culturii, a fost identificată Lista Monumentelor și lucrărilor de artă monumentală din Republica Socialistă România la 31 XII 1979, unde, la poziția 153, se afla cu denumirea Compoziție sculptural decorativă - autor Eugen Pătraș, material - beton, dimensiuni 1050x450x400 cm, anul realizării 1972 în Comuna Costinești", se arată în răspunsul trimis de Ministerul Culturii către „Adevărul".
De asemenea, reprezentanții ministerului au luat legătura cu primăria din Costinești cărora le-au pus în vedere că autoritățile administrației publice au obligația să asigure protejarea și punerea în valoare a monumentelor de for public aflate în administrarea lor și că distrugerea sau degradarea monumentelor de for public se sancționează potrivit prevederilor Codului Penal, potrivit Legii 120/2006.
Distrugerea sculpturii din Costinești a determinat o verificare, la nivel național, a tuturor lucrărilor similare.
Verificări în toată țara după ani și ani
„Lista Monumentelor și lucrărilor de artă monumentală din Republica Socialistă România la 31 XI 1979 a fost remisă către direcțiile județene pentru cultură și Direcția pentru Cultură a Municipiului București, respectiv Institutului Național al Patrimoniului, spre verificare în teren și luarea măsurilor ce se impun", au afirmat reprezentanții ministerului.
Cu alte cuvinte, aceste opere care există pe lista în cauza vor fi căutate, pentru a se stabili dacă mai există și care este starea lor.
Sculptura care a declanșat această anchetă, la nivel de țară, făcea parte dintr-o serie de lucrări, realizate în cadrul unei tabere organizate în anii '70 și mulțumită căreia întreaga stațiune este decorată cu astfel de opere. „Compoziția Spațială” se afla pe un teren al Biroului de Turism pentru Tineret, care precizează că l-a închiriat societății comerciale Modern Taste SRL.
„În momentul în care am aflat de producerea incidentului, joi, au fost sesizate imediat organele de ordine, în urma unui apel la 112 și de la București a fost trimisă urgent o echipă care să constate la fața locului ce s-a întâmplat. În calitate de proprietar al monumentului, BTT a depus plângere penală pentru distrugere, indiferent cine a fost cel care a săvârșit asemenea act ireparabil, vă suporta rigorile legii”, a arătat, după incident, Alexandru Bolintineanu, director BTT S.A.
„Sculptura a fost dărâmată de un copac care a căzut peste aceasta, nu știu exact când. Eu am igienizat zona și atât, sculptura era căzută. Statuia nu este în grija mea, eu sunt doar chiriaș, am informat BTT prin adresă cu privire la cele petrecute. Pe mine nu mă deranja sculptura, dimpotrivă era o atracție. Eu fac turism, nu dărâm, nu construiesc dar chiar mă ofer să îi ajut să o reconstruiască”, a declarat Iancu Papazicu, administratorul SC Modern Taste SRL.
Cu toate justificările administratorului, primăria Costinești a aplicat firmei chiriașe pe teren o amendă în valoare de 10.000 de lei, pentru activități de demolare fără autorizație De asemenea, Poliția a dechis o anchetă în acest caz, pentru distrugere.