Mesajul fostului președinte Ion Iliescu, după moartea regelui Mihai

📁 Monarhia în România
Autor: Redacția
🗓️ 5 decembrie 2017

Fostul președinte al României Ion Iliescu a scris marți, pe blogul personal, că prin dispariția Regelui Mihai se încheie poate cel mai zbuciumat capitol al istoriei României moderne, care a asigurat locul cuvenit al țării noastre în Europa și în lumea contemporană.

”Prin dispariția Regelui Mihai se încheie poate cel mai zbuciumat capitol al istoriei României moderne, o istorie complexă, deseori dramatică, dar care a asigurat locul cuvenit al țării noastre în Europa și în lumea contemporană. (...) Am aflat cu tristețe vestea încetării din viață a fostului suveran al României, Mihai I. Viața sa, într-un secol agitat, plin de violențe și de schimbări dramatice, nu a fost nici simplă, nici ușoară. Și-a făcut datoria cu onoare, a luat decizii determinante pentru viitorul țării, în condiții dintre cele mai dificile. A dovedit un exemplar patriotism în anii grei ai exilului. Revenit în țară, după schimbările din decembrie 1989, a trecut peste dezamăgiri și momente dificile și a devenit avocatul României în efortul ei de integrare europeană și euroatlantică. A fost un exemplu de responsabilitate politică și civică”, a scris fostul președinte pe blogul personal.

Iliescu a amintit că în august 2004, în cadrul manifestărilor dedicate evenimentelor dramatice de la 23 august 1944, la care a participat și Regele Mihai, spunea: "Dacă vom judeca fără patimă și cu obiectivitate faptele istorice, dacă nu vom mai folosi istoria ca instrument al luptei politice, vom putea cădea de acord asupra adevăratei semnificații a evenimentului de la 23 august 1944: aceea de act de salvare națională. Decizia curajoasă de la 23 august 1944, de arestare a mareșalului Antonescu și de întoarcere a armelor împotriva Axei, alături de Națiunile Unite, s-a impus ca urmare a agravării situației de pe front, fiind singura decizie posibilă, în condițiile date, pentru a asigura supraviețuirea Armatei Române și continuitatea statului român”.

”Păstrez amintirea discuțiilor purtate în decursul timpului, după 1989, atât la Versoix, cât și la București. Relația noastră nu a fost simplă în vremurile agitate ale începutului tranziției. Rațiunea și sensul servirii interesului public, indiferent de poziția în care ne aflam, au fost mai puternice, și, împreună, am reușit să transmitem către partenerii noștri un mesaj puternic, de asumare a valorilor comunității europene. (...) Dumnezeu să-l odihnească în pace!”, a afirmat Ion Iliescu.

Regele Mihai a încetat din viață marți, la ora 13.00, ora României, la reședința privată din Elveția. La căpătâiul Regelui a stat, până în ultima clipă, Alteța Sa Regală Principesa Maria. Trupul neînsuflețit va fi depus în Holul de Onoare al Castelului Peleș, iar apoi, pentru două zile, în Sala Tronului, la Palatul Regal din Calea Victoriei. Slujba de înmormântare va avea loc la Catedrala Patriarhală, iar înmormântarea la Curtea de Argeș, în Noua Catedrala Arhiepiscopală și Regală. Toți cei care doresc să depună flori, jerbe sau coroane sunt invitați să o facă, începând de miercuri, la Palatul Regal din Calea Victoriei, în fața intrării principale.

Citește și:

OPINIE: Regele Mihai NU a dat mâna cu Ion Iliescu

Mai multe