Mausoleul Eroilor de la Mateiaș, asaltat de spații comerciale
Un cititor Historia ne-a adus la cunostinta un lucru extraordinar de grav și de trist în acelasi timp. Spatiul unui mausoleu dedicat soldatilor cazuti in Primul Razboi Mondial este acaparat de un comerciant. Iată povestea pe larg.
Mausoleul Eroilor de la Mateiaș, Valea Mare-Pravăț, jud. Argeș, este monument comemorativ al eroilor căzuți în Primul Război Mondial. Aici sunt depuse osemintele a peste 2000 de soldați căzuți în luptele de pe culoarul Rucăr-Bran din noiembrie 1916. Monumentul a fost realizat în primă fază în 1936, și extins și îmbunătățit în 1986.
În aceste zile, Mausoleul este supus unui atac mai puțin obișnuit. Un proprietar al unui teren învecinat a montat la începutul acestui an 7 cabane de lemn pentru comerț de produse tradiționale, dar intenționează să vândă direct pe terasa de paradă a monumentului, una dintre cele mai impresionante construcții comemorative din partea sudică a Carpaților, care deservește acest Mausoleu.
Și pentru că nu este suficient, pentru ca activitatea să îi fie mai spornică, la finalul lunii a spart în două locuri și zidul – parte a monumentului istoric și proprietate publică – care separă spațiul Mausoleului de proprietatea lui.
România, ca toată Europa, comemorează și în 2017 Primul Război Mondial. În toată Europa se înființează muzee noi, se organizează evenimente de mare amploare, iar în România monumentele eroilor devin spații de comerț.
Chiar și comuniștii au înțeles să contribuie la moștenirea regalității românești, prin extinderea Mausoleului, în 1986. Recunoștința celor de astăzi, este transformarea unor loc pentru vizitare și reculegere într-un talcioc.
Astfel de gesturi sunt nu doar o dovadă de lipsă de educație, ci pot fi interpretate și ca o profanare a memoriei eroilor, ale căror oseminte se odihnesc aici.
Casa Regală a României, însăși Regina Țării, a donat în perioada interbelică pentru a se ridica un monument în care să se odihnească, în liniște, români, germani și austrieci. Astăzi, în goana după câștiguri ușoare, un așa zis antreprenor batjocorește chiar și amintirea celor care au făcut România Mare.