Matache Măcelarul – de la comerciantul de carne, la hala şi brandul de azi

📁 Curiozităţile şi culisele istoriei
Autor: Daniel Plăiașu
🗓️ 26 septembrie 2012

Acum aproape un secol şi jumătate, un negustor de carne, pe numele lui Loloescu Matache, îşi deschidea o prăvălie la răspântia dintre Calea Griviţa şi Calea Buzeşti. Astăzi, Matache este eponimul unei clădiri istorice ce naşte controverse la nivelul Bucureştiului, dar şi un brand celebru la nivel naţional.

«Ne vedem la Matache Măcelaru’!»

Acolo îşi dădeau întâlnire birjarii şi chirigiii din zona de vest a Bucureştiului acum aproximativ un secol şi jumătate. Situată la intersecţia Căii Griviţei cu Calea Buzeşti, măcelăria care a dat numele actualei hale Matache reprezenta un popas obişnuit la marginea capitalei României al comercianţilor ce veneau dinspre Târgovişte şi alte localităţi din zonă. Înainte ca Matache Măcelarul să îşi înceapă afacerea pe la 1879, în respectiva locaţie exista deja o piaţă, cunoscută, la acea vreme, ca Piaţa Mică, Piaţa Sfântul Ştefanşi Piaţa Cuibul cu Barză, însă niciuna dintre aceste denumiri nu s-a păstrat până în prezent.

Matache Măcelarul, în opoziţie cu brandul pe care îl ştim astăzi, nu a creat vreun produs alimentar deosebit, ci s-a remarcat prin excentricitatea modului său de a face comerţ. Imediat după finalizarea Războiului de Independenţă, Loloescu Matache îşi deschide o prăvălie de carne la intersecţia dintre uliţa Târgoviştei şi strada Buzeşti, exact în colţul străzii, la răscrucea drumurilor, pentru a fi sigur că va avea vad. Mai mult de atât, pentru a-şi convinge clienţii de prospeţimea produselor sale, negustorul avea obiceiul să scoată în faţa măcelăriei butuci pe care să tranşeze carnea în văzul tuturor. Conform istoricului Adrian Majuru, pe Matache Măcelarul l-a făcut celebru nu calitatea produselor pe care le vindea, ci felul său de a fi:vesel şi sociabil, gata să te ajute şi dornic să îţi asculte oful. Cu aceste calităţi demne de un adevărat „jupân”, Loloescu Matache a reuşit să ajungă, într-un timp relativ scurt, un personaj extraordinar de popular şi să dea impresia atât localnicilor, cât şi celor aflaţi în trecere că afacerea sa există acolo de când lumea şi pământul.

Click aici pentru continuarea articolului

Mai multe