Mai multe tezaure romane, descoperite pe dealul Balaurul din Neamţ

📁 Curiozităţile şi culisele istoriei
Autor: Dan Sofronia
🗓️ 19 aprilie 2023

Cel mai norocos detectorist din ţară poate fi considerat Stelian Chiriac, de loc din Gârcina, judeţul Neamţ. Unul după altul, câteva tezaure romane au fost descoperite de el pe dealul Balaurul.

Nemţeanul are cu ce se lăuda în detectorism, un domeniu în plin avânt prin România ultimilor ani, după ce deţinerea unui astfel de aparat a devenit legală, cu condiția obţinerii unor autorizări. Iar cele găsite de amatorii în ale arheologiei chiar sunt de remarcat, ei reuşind performanţe în locuri care nu-s declarate situri arheologice.

Stelian Chiriac şi-a stabilit, de foarte puţină vreme, ca loc de „cercetare“ un deal, Balaurul, din apropierea localităţii natale, care-i situat pe drumul naţional Piatra Neamţ - Târgu Neamţ. De meserie este constructor, are şi o mică firmă, iar detecţie face doar când are timp, căutând şi prin alte locuri din comună. În martie 2023 avea să dea „lovituri“ una după alta.

Pe 12 ale lui martie 2023 a găsit 209 denari romani, pe 19 martie alte 408, următoarele fiind la final de lună, 45 de monede, 82 şi 119. Pe ele sunt bătute chipurile unor împăraţi: Traian, Nerva, Otho, Vespasian, Domiţian, dar şi chipuri feminine. Toate au fost predate Direcţiei pentru Cultură Neamţ, aşa cum prevede legea.

Stelian Chiriac a precizat în procesul verbal de predare-primire că vrea să primească recompensa pe care statul o oferă pentru astfel de descoperiri, care e de circa o treime din valoarea stabilită de experţi. Aceste comori nu au găsite într-un singur loc, unele fiind în vase de ceramică la poalele pădurii de pe dealul menţionat.

Pe Balaurul, o posibilă veche aşezare

„Ultima descoperire am făcut-o, dacă nu mă înşel, în ultima zi de joi a lunii trecute, iar cele 119 monede, denari din timpul Imperiului Roman, le-am predat la «Cultură», aşa cum făcusem şi cu celelalte. Sunt extrem de curios să aflu şi eu ce-a fost pe dealul Balaurul, că ceva e acolo. E clar! Dovadă stau şi cele găsite de mine“, spune nemţeanul.

Stelian Chiriac destăinuie că n-are cuvinte să descrie emoţiile pe care i le-au creat descoperirile, când a ţinut în mâini artefacte zămislite de milenii.

Citește mai multe amănunte pe adevarul.ro

Mai multe