Locul unde s-au retras veteranii Imperiului Roman după războiul cu Decebal poate fi deschis turiștilor

 Șantierul arheologic Tibiscum, cel mai mare oraș roman descoperit pe teritoriul Banatului, a obținut o finanțare de la Institutul Național al Patrimoniului pentru conservarea unei părți a sitului. Aici au fost ridicate, în timpul Imperiului Roman, un castru, vilele veteranilor și un templu al soldaților palmeryeni, mercenari din armata romană. Scopul final al proiectului este ca situl să poată fi deschis vizitatorilor.

"Vrem acum să conservăm o parte din vilele din incintă, împreună cu Muzeul Transilvaniei din Cluj. Vrem să începem munca de pe 1 mai. Nu avem foarte mulți bani, dar este un început pe care dorim să-l valorificăm. Acest proiect este finanțat din banii Institutului Național pentru Patrimoniu. Am depus un dosar legat de conservarea patrimoniului arheologic de la Tibiscum și am fost eligibili. Este vorba despre o sumă de 250.000 lei, deci nu este o sumă mare, dar ne-am propus să reușim", spune istoricul Adrian Ardeț, responsabilul șantierului arheologic.

Tibiscum, cercetat arheologic din 1964

Orașul Tibiscum se află în Banat, mai exact pe teritoriul localităților Jupa și Iaz, din Caraș-Severin, pe o zonă cercetată, până în prezent, de peste 17 hectare. Specialiștii consideră că rezervația de la Jupa este comparabilă ca importanță cu monumentele de epocă romană de la Sarmizegetusa Regia, care face parte din Patrimoniul UNESCO, Porolissum din județul Sălaj sau Histria, de la Marea Neagră, fiind unul dintre locurile în care a început formarea poporului român.

Muzeul din Caransebeș, Institutul de Studii Banatice ”Titu Maiorescu”, Academia Română, Filiala Timișoara, Universitatea de Vest din Timișoara și Misiunea Arheologică Italiană din România desfășoară anul acesta cea de-a 60-a campanie de săpături arheologice în această zonă, continuând o tradiție de cercetare ce datează din 1964.

Mai mult, anul 2022 a marcat un secol de la primele cercetări efectuate de către G.G. Mateescu de la Universitatea din Cluj și Ioan Boroș de la Comisia Monumentelor din Banat-Lugoj. În prezent, Adrian Ardeț, expert în Epoca Romană, este responsabilul științific al șantierului arheologic de la Jupa.

Istoricul Adrian Ardeț a explicat că romanii au construit primele așezări la Tibiscum în secolul al II-lea, utilizând fortificații militare de pământ și lemn pentru a apăra căile de comunicație către noua capitală a Daciei Romane, fondată în 106 d.Chr. Mai târziu, aceste fortificații au fost transformate în castre, unele dintre ele fiind realizate din pământ, iar altele din piatră, cu dimensiuni impresionante.

De asemenea, cercetătorul a subliniat că Tibiscum a fost un centru comercial vital, datorită poziției sale de pe malurile râului Timiș, care era o importantă cale de tranzit pentru comerțul din Banat. Recent, s-a descoperit chiar existența unui punct vamal la Tibiscum.

Descoperiri importante la Tibiscum

Campania arheologică desfășurată la Tibiscum în anul 2023, a avut rezultatele remarcabile, depășind așteptările și oferind confirmarea ipotezelor mai vechi cu privire la existența unui templu la aproximativ 50 de metri, la nord de castrul roman.

„Templul descoperit are dimensiuni impresionante, măsurând 8 x 8 metri, și este dedicat lui Liber Pater, un vechi zeu italic al sporului și al înmulțirii, așa cum indică inscripțiile găsite pe site-ul arheologic. Templul a fost refăcut de două ori în timpul domniei lui Antoninus Pius (138-161) și, mai târziu, în timpul lui Severus Alexander (222-235), când a fost reconstruit din piatră. Aceste descoperiri oferă o perspectivă fascinantă asupra istoriei acestui oraș antic”, arată istoricul Adrian Ardeț.

Descoperirile de la Tibiscum, inclusiv inscripții, monede de aur și argint, bijuterii, arme și vase de ceramică, sunt de o importanță deosebită pentru cercetarea istorică și vor putea fi admirate în muzeul care urmează să fie deschis în cadrul fostului municipiu Tibiscum. Tibiscum promite să devină un punct turistic de referință în viitor, aducând în prim-plan istoria captivantă a acestei regiuni din Banat.

Solicitare pentru înscrierea în patrimonial UNESCO

Istoricul Adrian Ardeț a dezvăluit că România a depus dosarul pentru includerea a două locuri istorice de excepție, Tibiscum și Băile Romane de la Berzovia, în patrimoniul UNESCO. Această acțiune are scopul de a proteja și conserva aceste bijuterii istorice și de a le promova la nivel global.

"Ne-am depus dosarul, am primit și vizita celor care decid. La noi, în România, există o Comisie LIMES, care face demersuri ca toate fortificațiile romane aflate pe granița romană să fie trecute ca patrimoniu UNESCO. În Banat ar fi incluse Tibiscum și băile romane de la Berzovia. Am avut și vizita comisiei UNESCO aici, au văzut despre ce e vorba, s-au lămurit, au văzut că este domeniul statului și normal că există interes, pentru că este locul în care poți face ceva. Noi avem terenul statului aici și acest lucru facilitează accesul și deschiderea pentru public. Dosarul pentru includerea în patrimoniul UNESCO a fost depus la Paris, în această primăvară", spune istoricul Adrian Ardeț.

Mai multe