Itar-Tass despre disensiunile «privind ocupaţia URSS» din Moldova VIDEO
Noile disensiuni izbucnite după decretarea "Zilei ocupaţiei sovietice" sunt doar o continuare a sentimentelor pro şi antiromâneşti care au divizat Republica Moldova cu mult timp în urmă, afirmă analişti citaţi de ediţia online a Itar-Tass.
Decretul pentru instituirea "Zilei Ocupaţiei Sovietice", semnat de preşedintele interimar Mihai Ghimpu, a provocat disensiuni în cadrul alianţei aflate la putere, atrăgând şi indignarea Moscovei.
"Comuniştii moldoveni, democraţii şi liberal-democraţii afirmă că astfel de sentimente proromâneşti la nivelul cel mai înalt al conducerii statului îi privează pe moldoveni de identitatea naţională. Naţiunea moldoveană a existat mai mult timp decât cea română şi are profunde rădăcini istorice", notează Itar-Tass.
Decretul "Zilei ocupaţiei sovietice" va fi discutat în Duma rusă
Duma de Stat a Rusiei a acceptat să discute proiectul preşedintelui interimar al Republicii Moldova, Mihai Ghimpu, prin care 28 iunie este declarată zi de comemorare a victimelor ocupaţiei sovietice, informeză Mediafax.
Potrivit preşedintelui Comisiei pentru relaţiile cu CSI (Comunitatea Statelor Independente), Aleksei Ostrovski, decretul lui Ghimpu continuă logica acţiunilor celor care falsifică istoria şi rezultatele celui de-al Doilea Război Mondial. "Noi nu avem dreptul să trecem cu vederea deciziile criminale, nu numai în Rusia şi R.Moldova, ci în toată comunitatea internaţională", a apreciat deputatul rus.
Potrivit agenţiei ruse Regnum, citată de portalul Moldova Azi, proiectul declaraţiei a fost depus în Duma de Stat la 30 iunie, de Ostrovski. Agenţia rusă nu menţionează însă data la care va fi examinată această declaraţie.
Ministerul de Externe al Rusiei şi-a exprimat regretul faţă de această decizie pe care a calificat-o drept o campanie politică împotriva relaţiilor moldo-ruse. Pe de altă parte, ministerul rus a afirmat că este vorba despre o profanare a istoriei comune a R.Moldova şi a Rusiei, care va conduce la tensionarea situaţiei din Transnistria.
Anterior, un membru al Comisiei pentru Relaţii Externe din Duma de Stat, Valeri Selezniov, declarase că aceasta nu trebuie să reacţioneze la decretul lui Ghimpu. "Aceste probleme se vor rezolva de la sine", a spus Selezniov. "Sperăm foarte mult ca în curând Curtea Constituţională să declare nelegal decretul lui Ghimpu", a adăugat Selezniov. Potrivit lui, Rusia trebuie să utilizeze diplomaţia parlamentară, pentru a nu admite în R.Moldova erorile din Ucraina. Selezniov a mai spus că frontul luptei ideologice de revizuire a istoriei sovietice pe teritoriul CSI se mişcă dinspre Ucraina spre R.Moldova