Istorie în trei dimensiuni, în vechea cetate a Braşovului
Consiliul Judeţean vrea să investească un milion de lei într-un sistem 3D ce ar urma să prezinte diferite aspecte din trecutul oraşului.
Bastionul Postăvarilor a fost construit în jurul anului 1450 şi a fost unul dintre cele mai puternice puncte de apărare ale Braşovului de odinioară. În luna mai a acestui an, au fost finalizate lucrările de reabilitare, care au durat aproape zece ani, iar obiectivul a fost redat circuitului turistic. Planurile autorităţilor nu se opresc însă aici, iar acum, Consiliul Judeţean are în plan dotarea monumentului cu un sistem 3D de ultimă generaţie prin intermediul căruia să se prezinte momente importante din istoria vechii Cetăţi a Braşovului.
Atmosferă medievală
Conform acestui proiect grandios, în curtea interioară vor fi amplasaţi şase cilindri audio-video care, la apăsare, vor produce sunete şi melodii specifice perioadei medievale, iar în afara bastionului va fi montat un sistem electronic de prezentare a monumentului. Interiorul bastionului va fi echipat, în schimb, cu sisteme 3D.
Click pe poze pentru mai multe imagini de la bastion
Astfel, la primul etaj al turnului, va fi o masă de recepţie echipată cu un sistem de intrare electronic, dar şi un spaţiu destinat copiilor, care va permite vizualizarea în trei dimensiuni a unor obiective istorice din Cetatea Braşovului. La următorul etaj, vor fi montate opt sisteme de afişaj touch-screen care vor prezenta obiective importante din vechea cetate.Ultimul etaj va fi destinat exclusiv copiilor, iar aici vor fi două sisteme ce vor prezenta pe patru ecrane istoria oraşului, pe înţelesul celor mici, dar şi un puzzle virtual.
Renovare ca-n Spania
La Bastionul Postăvarilor s-a folosit cea mai modernă metodă de renovare, folosită şi la castelele din Spania. Au fost refăcute galeriile de lemn, pe aceeaşi veche structură şi a fost instalat un schelet metalic pentru susţinere.Inoxul folosit la câteva component ale turnului rugineşte controlat în stratul de suprafaţă, lăsând impresia vechimii materialului.„Am folosit o structură metalică şi sticlă, pentru a putea fi admirat şi din interior şi din exterior. Cu excepţia fundaţiei, întreg turnul interior din structură metalică pote fi demontat fără a afecta bastionul, dacă în viitor se va dori revenirea la configuraţia iniţială.Mai mult decât atât, turnul metalic este complet reciclabil", a explicat preşedintele CJ Aristotel Căncescu.
Bastionul Postăvarilor a fost apărat şi construit de breasla aurarilor, între 1450 şi 1455. Aceştia l-au înzestrat cu bombarde de la Praga, cu trei tunuri mici şi cu 16 archebuze. În 1521 şi 1522 sunt realizate lucrări la bastion. În 1640, punctul de apărare a fost preluat de către postăvari.