Istoria, vedeta Festivalului de la Râșnov

Vara aceasta, porțile fermecătoarei cetăți de la Râșnov se vor deschide încă o dată, pentru o infuzie de istorie, aventură și dramă în cadrul deja binecunoscutului Festival de Film Istoric, ajuns la cea de-a şasea ediţie.

Între 1 și 10 august, cetatea ne așteaptă să descoperim împreună culisele marilor evenimente și procese istorice care au marcat decisiv cursul umanității. Temele propuse pentru explorare anul acesta sunt „Marele Război”, „1989, a fost sau n-a fost?” și „Los Angeles 1984”.

Vom avea ocazia să vizionăm peste 40 de filme documentare și de ficțiune, să participăm la dezbateri cu martori ai evenimentelor, cu istorici, actori şi regizori, să ne desfătăm cu prezentări de carte sau concerte, precum cel al formației Byron, chiar în prima zi a festivalului. Proiecțiile de film și discuțiile ulterioare ne vor ajuta să înțelegem mai bine desfășurarea, cauzele și consecințele Primului Război Mondial sau ale căderii Cortinei de Fier. În plus, mai multe întâlniri cu sportivi cunoscuţi vor aduce în faţa publicului istorii inedite despre competiţia olimpică de la Los Angeles, din 1984, atunci când URSS a boicotat întrecerea. Dar cetatea va găzdui şi Şcoala de Vară ASTRA, care oferă unui număr de 15 studenți și masteranzi posibilitatea de a participa gratuit la toate evenimentele din cadrul festivalului. Vă reamintim că este vorba despre singurul festival cu acest profil din sud-estul Europei, ajuns deja la cea de-a şasea ediție. Şi nu e de mirarea că gazda festivalului e tocmai cetatea de la Râşnov, căci aici s-au filmat numeroase filme istorice româneşti, ceea ce conferă locului o identitate aparte și o istorie care se mulează oarecum pe istoria filmului românesc.

Un festival care nu trebuie ratat

Din cadrul filmelor cu tematica Marelui Război, putem urmări, de pildă, „Premier Noël dans les tranchées”, un film emoționat în regia lui Michael Gaumnitz, despre un grup de soldați britanici, francezi și germani care au ieșit din tranșee pentru a sărbători împreună Crăciunul, acțiune periculoasă care ne poate oferi o imagine sugestivă asupra stării de spirit a soldaților. În „Ultima redută”, film regizat de Nicholas Dimăncescu, avem o relatare impresionantă a memoriilor bunicului său, care aduc în prim-plan atât viața de pe front, cât și marile personalități ale vremii. O dramă care valorifică tot aspectele de viață cotidiană și dificultățile traiului în tranșee este „La France”, despre o femeie care se deghizează în bărbat pentru a pleca în căutarea soțului său. Lupta pentru supraviețuire este o temă exploatată din plin în filmul „Männer der Emden”, despre un mic grup de soldați germani care sfârșesc pe un mic atol din Oceanul Indian. Desigur, nu lipsesc nici producții clasice precum „La grande illusion”, în regia lui Jean Renoir, despre doi soldați francezi luați prizonieri, care plănuiesc mereu să evadeze si despre relația lor ambivalentă cu comandantul von Rauffenstein.

Comunismul şi căderea sa sunt excelent ilustrate în festival prin filme precum:„Tianmen Square”, care valorifică surse declasificate pentru a analiza în profunzime marea revoltă chineză;„The Tankman”, despre soarta chinezului care a încercat blocarea unor tancuri în cadrul aceleiași revolte, personaj devenit simbol al libertății;„Adieu camarades”, care ne ilustrează detaliat distrugerea utopiei comuniste oferind exemplele unor oameni simpli care fac și mai vie imaginea anilor ’70-’80;„Central Europe Goes to Freedom” ne relatează despre eroii mișcării Solidaritatea, care au contribuit semnificativ la lupta de eliberare a Europei Centrale de sub influența sovietică, iar „În spatele cortinei”, documentarul de excepție al lui Bogdan Mustață, despre comunismul debarasat de orice urmă de idealism nostalgic. Iar acestea sunt doar câteva titluri... Nu ezitați să participați la un festival extrem de interesant și de ofertant, unde istoria va prinde viață pe ecran, dar mai ales dincolo de el. Mai multe informații pe site-ul oficial, www.ffir.ro.

Mai multe