Istoria străveche e Japoniei, rescrisă de descoperirea unor schelete misterioase ale unui popor necunoscut

📁 Preistorie
Autor: Redacția
🗓️ 22 septembrie 2021

Cercetătorii au descoperit scheletele unor strămoși ai poporului japonez, necunoscuți până în prezent. Cercetătorii au rescris istoria japoneză după ce au descoperit un al treilea, până acum necunoscut, grup de strămoși care au migrat în Japonia acum aproximativ 2.000 de ani.

Japonia antică poate fi împărțită în trei perioade de timp cheie: perioada Jomon (13.000 î.Hr. până la 300 î.Hr.), o perioadă în care o mică populație de vânători-culegători care erau pricepuți la ceramică locuia exclusiv pe insulă; perioada Yayoi suprapusă (900 î.Hr. până la 300 d.Hr.), când fermierii au migrat în Japonia din Asia de Est și au dezvoltat agricultura; și perioada Kofun (300 d.Hr. până la d.Hr.), când Japonia modernă a început să prindă contur.

Cercetările anterioare sugeraseră că cele două origini genetice principale ale populațiilor japoneze moderne erau primii vânători-culegători care au trăit în perioada Jomon și fermierii care au migrat în Japonia în perioada Yayoi.

O descoperire care rescrie istoria străveche

Acum, o analiză a ADN-ului găsit în oasele antice a dezvăluit o a treia origine genetică în perioada Kofun, când un grup de strămoși necunoscuți anterior au migrat în Japonia, au raportat cercetătorii într-un nou studiu.

"Suntem foarte încântați de descoperirile noastre cu privire la structura tripartită [în trei părți] a populațiilor japoneze", a declarat pentru Live Science autorul principal Shigeki Nakagome, profesor asistent la Școala de Medicină de la Trinity College Dublin din Irlanda.

„Credem că studiul nostru demonstrează clar puterea genomicii antice de a descoperi noi componente ancestrale”, a mai precizat el.

Origini necunoscute

Este posibil ca vânătorii-culegători Jomon să fi apărut pentru prima dată în Japonia încă de acum 20.000 de ani și să mențină o populație mică de aproximativ 1.000 de indivizi timp de mii de ani, a spus Nakagome.

Există dovezi ale faptului că oamenii locuiesc în Japonia încă din urmă cu 38.000 de ani, în timpul paleoliticului superior, au spus cercetătorii într-un comunicat, dar se știe puțin despre acești oameni.

„O ipoteză de lungă durată este că erau strămoși ai populației Jomon”, a spus Nakagome. Acest lucru înseamnă că oamenii din paleoliticul superior s-ar putea să fi făcut tranziția în poporul Jomon cu aproximativ 16.000 de ani în urmă, a adăugat el.

La începutul perioadei Yayoi, a existat un aflux de oameni din China sau Coreea cu experiență în agricultură. Acești oameni au introdus agricultura în Japonia, ceea ce a dus la dezvoltarea primelor clase sociale și a conceptului de proprietate asupra pământului.

Rezultatele au arătat că un al treilea grup genetic distinct de strămoși japonezi a migrat în țară în perioada Kofun. Acești strămoși provin din Asia de Est și cel mai probabil erau Han din China antică, a spus Nakagome. Descoperirile echipei nu sunt surprinzătoare pentru alți istorici care bănuiseră că acest al treilea grup de strămoși japonezi a existat, scrie ScienceAlert.

Mai multe