Istoria lumii, în 4.000 de fotografii
Monumentalul volum „Istoria ilustrată a lumii“, care cuprinde aproape 4.000 de ilustraţii şi informaţii preţioase în cele 577 de pagini ale sale, trece în revistă cele mai importante evenimente ale omenirii, din cele mai vechi timpuri până în secolul XXI.
„Cei mai mulţi dintre noi ne dorim ca, în loc să lucrăm din greu opt ore pe zi, să călătorim şi să facem cumpărături într-o piaţă indiană din Mumbai sau să admirăm peisajul de la fereastra unui hotel din Alpii elveţieni, lângă Berna. Istoria devine astfel mod de evadare şi, cu cât aflăm mai multe despre trecutul nostru, cu atât avem mai multe locuri la care să visăm. Istoria universală este ca un autobuz magic care ne poartă prin timp, fiind atât de vie, încât trezeşte epoci de mult apuse. În lumina reflectoarelor, secolele se succed pe scenă, îşi spun povestea şi fac apoi loc altora.
Dacă nu putem vizita cea mai îndepărtată insulă indoneziană aşa cum era ea în secolul XV, sau călători în Shanghaiul de astăzi, aceste pagini ne ajută, cel puţin, să ni le imaginăm“, a spus Douglas G. Brinkley, director al Centrului de Civilizaţie Americană „Theodore Roosevelt“.
Răsfoind volumul „Istoria ilustrată a lumii“ aflăm faptul că, potrivit celor mai recente descoperiri, omul a apărut acum mai bine de şase milioane de ani, că Orientul Apropiat a fost „leagănul primelor civilizaţii avansate ale omenirii“, că în cel de-al Doilea Război Mondial şi-au pierdut viaţa peste 55 de milioane de oameni.
De la o pagină la alta, istoria este ca un adevărat spectacol:vedem cum s-au înălţat piramidele sau cum s-au prăbuşit regimurile politice, cum arcurile şi săgeţile rudimentare au fost înlocuite treptat cu bombele atomice, cum a evoluat arta de la picturile rupestre la Picasso, Rembrandt sau Matisse.