Ipoteză pentru inscripţia misterioasă pe care un alpinist a descoperit-o în Munţii Ţarcu. La cercetări va lua parte şi un specialist american
Un specialist din Cluj a formulat o nouă ipoteză cu privire la inscripţia descoperită în Munţii Ţarcu, după ce iniţial s-a spus că ar putea fi vorba despre un artefact din secolul I î.Hr.
O inscripţie misterioasă a fost descoperită în urmă cu câteva luni de un alpinist în zona Munţilor Ţarcu. Alpinistul Cornel Galescu, cel care a făcut descoperirea, nu a făcut public locul în care a găsit-o, pentru se asigura că nu va fi găsită de vânătorii de artefacte. Galescu a făcut însă câteva fotografii pe care le-a trimis la Muzeul Judeţean de Etnografie din Caransebeş.
„E pentru prima dată când semnalăm aşa ceva la noi în judeţ. Vom face o cercetare sistematică. Avem un colectiv format deja, împreună cu Universitatea din Cluj şi cu un profesor american, Jeremy Hutton, care vine, în luna aprilie, în România, special pentru acest lucru. El este specializat în aceste limbi vechi şi mai puţin cunoscute şi ne-a dat şi primele indicii despre inscripţie, care pare a fi una funerară şi ar data din secolul I î.Hr”, afirma recent Adrian Ardeţ, directorul muzeului cărăşean.
O nouă ipoteză
Între timp, Felix Marcu, director al Muzeului Naţional de Istorie a Transilvaniei din Cluj, a avansat o altă ipoteză. „Dacă e ceea ce cred eu, s-ar putea să fie o inscripţie creştină din perioada post romană. Cert e că este vorba despre o scriere veche, foarte puţin cunoscută şi e foarte greu de datat. Inscripţia ar putea să le aparţină bulgarilor sau popoarelor migratoare care au trecut pe aici. Deocamdată am văzut doar fotografia, dar urmează să ajung la faţa locului la sfârşitul lunii, iar atunci vom face cercetări”, a spus arheologul clujean.
Şi directorul Muzeului Judeţean de Etnografie din Caransebeş spune că enigma ar putea fi dezlegată în curând. Adrian Ardeţ a mai afirmat că subiectul va fi pus pe tapet pe 28 februarie, când vor avea loc, la Reşiţa, lucrările Simpozionului Internaţional de Arheologie şi Istorie In Memoriam Constantin Daicoviciu.
„Specialiştii care vor veni la simpozion îşi vor prezenta ultimele descoperiri, se va vorbi şi despre inscripţie. Avem câteva informaţii noi, dar preferăm să le facem publice după această întâlnire, pentru că pot să apară şi alte elemente”, a explicat Ardeţ.