„Ipad” bizantin descoperit într-o epavă antică
Excavațiile unor arheologi turci, de la un sit de pe partea europeană a Bosforului au dezvăluit un obiect din lemn, despre care ei cred că ar fi corespondentul antic al unui calculator comprimat. El era în același timp și o unealtă și un notebook.
Obiectul vechi de 1200 de ani este o invenție bizantină. A fost descoperit într-una dintre cele 37 de nave dezgropate din zona Yenikapi a Istanbulului, un sit arheologic care a fost în ultimii zece ani centrul excavațiilor. Zona este cunoscută și ca Portul lui Teodor-care a fost construit în secolul al IX-a, în timpul domniei împăratului bizantin Teodor I, devenind unul dintre cele mai importante porturi ale orașului.
Unealta care aparținea probabil navei căpitanului, este acoperită fin cu decorații și are dimensiunea unei tablete moderne de 7 inch, dar este mult mai groasă.
Este formată dintr-un set de plăcuțe dreptunghiulare suprapuse acoperite cu ceară. Se puteau lua note pe aceste plăcuțe, așa cum arată inscripțiile grecești care sunt încă vizibile pe ceară.
O aplicație primitivă este ascunsă în plăcuța de jos:un capac glisant acoperă o placă cu spații cioplite.
„Când tragi de partea glisantă există micuțe greutăți folosite ca un test de echilibru” a declarat Ufuk Kocabaş, directorul Departamentului de Arheologie Marină de la Universitatea din Istanbul și conducătorul proiectului naufragiului de la Yenikapi.
Deoarece era un vas de comerț, obiectul era folosit pentru a determina valoarea unor articole. Balanța era folosită pentru a determina conținutul de metal din minereuri sau tipul de metal prețios dintr-un aliaj.
Artefactul nou descoperit putea fi ușor purtat deoarece fiecare plăcuță avea o gaură. Ele au fost concepute în două perechi cu scopul de a purta plăcuțele împreună, probabil legate cu curele de piele.
„Yenikapi este un fenomen cu 37 de vase scufundate și cu produse ecologice. Cred că produsele ecologice sunt cele mai importante în viitorul excavației.” a mai spus Kocabaş.
Nava scufundată unde a fost găsită invenția datează din secolul IX după Hristos și s-a păstrat în stare bună în procent de 60%.