În fiecare săptămână, în Germania sunt descoperite bombe neexplodate din timpul războiului
Rareori trece o săptămână fără ca undeva în Germania să fie descoperită o bombă neexplodată din timpul celui de-al doilea război mondial. De obicei, acestea sunt găsite pe șantierele de construcții, dar nu numai;ele apar și în centrele marilor orașe. Asta s-a întâmplat săptămâna aceasta la München, unde 2500 de oameni au trebuit să fie evacuați după descoperirea unei bombe de 250 de kilograme.
Bomba, folosită de aviația americană în al doilea război mondial, a fost descoperită luni pe un șantier. După descoperirea acesteia, toate clădirile de apartamente și de birouri din cartierul Schwabing din Münchenau fost evacuate, o stație de metrou a fost închisă, iar circulația pe Leopoldstrasse, una din cele mai circulate străzi din oraș, a fost suspendată.
Inițial, specialiști au vrut să încerce dezamorsarea bombei, însă nu au reușit din cauza sistemului complicat al detonatorului. Ulterior, au luat în considerare detonarea bombeu, măsură care a fost însă amânată pentru ca specialiștii să poată analiza efectele detonării asupra clădirilor din jur. A fost chemat un expert în demolări care a decis acoperirea bombei cu paie și mii de saci de nisip pentru micșorarea impactului detonării. În cele din urmă, autoritățile au detonat bomba marți seară. În urma exploziei au avut loc câteva incendii pe acoperișurile clădirilor din apropiere și majoritatea ferestrelor din zonă s-au spart. Explozia s-a auzit în tot orașul.
Autoritățile estimează că în oraș ar mai exista circa 2500 de bombe neexplodate, răspândite pe toată suprafața capitalei bavareze. Pentru întreaga Germanie, vorbim de zeci de mii de asemenea bombe.
Circa 5500 de bombe sunt dezamorsate anual în Germania, cu o medie de 15 pe zi, iar specialiștii estimează că între 5 și 15% din bombele aruncate de Aliați asupra Germaniei în timpul războiului (aprox. 2 milioane de tone) nu au explodat.
La 75 de ani de la sfârșitul războiului, moștenirea războiului rămâne vie în amintirea germanilor, care se confruntă foarte des cu asemenea situații periculoase. Experții apreciază că aceste bombe neexplodate devin din ce în ce mai periculoase și mai imprevizibile odată cu trecerea anilor, din cauza deteriorării materialelor de fabricație și a erodării elementelor de siguranță din mecanismele de detonare.
Anul acesta, 4 bombe neexplodate au fost descoperite în München, iar în urmă cu o săptămână un caz similar a fost înregistrat la Nürnberg, unde specialiștii au reușit dezamorsarea unei bombe de 250 de kilograme. În iunie 2010, trei oameni au murit într-o explozie după ce experții au încercat dezamorsarea unei bombe americane în Göttingen.
Aceste probleme nu apar însă doar în Germania. Recent, un terminal al aeroportului Schiphol din Amsterdam a fost închis după descoperirea unei bombe neexplodate. Aeroportul a fost intens bombardat de cel puțin 2 ori în timpul războiului:mai întâi de germani, în timpul invaziei din mai 1940, iar apoi de Aliați, în decembrie 1943. Tot săptămâna aceasta, o bombă de 1, 5 tone (de fabricație germană) a fost descoperită în Varșovia.
http://www.spiegel.de