Iată pe unde se făcea contrabandă acum 200 de ani la Focşani!
Săpăturile recente la fundaţia unei case din centrul oraşului Focşani, lângă Sinagogă, au scos la iveală o parte din vasta reţea de tuneluri, vechi de peste 200 de ani, care brăzdează subsolul oraşului. Bătrânii îşi amintesc că bunicii lor vorbeau deseori despre hrube.
„Aici erau evrei, armeni, greci care făceau negoţ. Fiecare casă avea câte un beci masiv din cărămidă, construit cu boltă, iar acestea erau legate între ele", îşi aminteşte Constantin Munteanu (78 ani).
Sistematizarea oraşului din anii '70 a dus la distrugerea reţelei subterane secrete. Aproape în fiecare an, în urma excavaţiilor, sunt descoperite tot mai multe tuneluri şi beciuri.
„Pe locul unde se află astăzi Hotelul Unirea era un beci imens. A fost nevoie să-l aruncăm în aer cu dinamită, pentru că nu am reuşit să-l dărâmăm. Un tunel am găsit când am construit complexul Zimbru. Trei sferturi din Focşani e construit pe beciuri şi tuneluri, care se întind pe zeci de kilometri lungime", ne-a declarat Decebal Bacinschi, primarul din Focşani. Specialiştii în istorie cunosc mai multe amănunte despre catacombe.„Aici era un oraş negustoresc, de graniţă, cu vamă între Focşanii Moldoveni şi Focşanii Munteni. Aceste tuneluri asigurau condiţiile realizării schimburilor clandestine de marfă", susţine prof. dr. Horia Dumitrescu, directorul Muzeului Vrancea. Cercetarea catacombelor oraşului presupune alocarea unor sume de bani de care primăria nu dispune în prezent.