Iahtul fondatorului Turciei moderne, folosit de o reţea de prostituţie

📁 Biografii
Autor: Redacția
🗓️ 1 octombrie 2010

Presa turcă şi-a exprimat consternarea, joi, după ce o anchetă a poliţiei a dezvăluit că iahtul fondatorului Turciei moderne, Mustafa Kemal Ataturk, decedat în 1938 dar încă venerat în această ţară, a fost folosit recent de o reţea internaţională de prostituţie, relatează AFP.

"Iată bărbatul care a murdărit Savarona", titrează cotidianul liberal Milliyet, desemnându-l pe omul de afaceri kazah Tevfik Arif ca fiind presupusul lider al reţelei.

Poliţia, care anchetează de şapte luni o reţea de prostituţie, a percheziţionat marţi nava Savarona în largul staţiunii balneare Fethiye (sud-vest), a anunţat agenţia de presă Anatolia.

Agenţii au descoperit la bordul iahtului zece prostituate ucrainene şi ruse, între care şi minore, opt membri ai presupusei reţele şi patru clienţi, oameni de afaceri ruşi, kîrgîzi şi kazahi, susţine Anatolia.

Potrivit cotidianului de mare tiraj Hurriyet, Tevfik Arif, un om de afaceri kazah care a făcut avere investind în domeniul imobiliar la New York, închiriase nava pentru patru-cinci zile la tariful de 50.000 de dolari pe zi.

Construit în 1931, Savarona, un iaht de 136 de metri lungime, a fost cumpărat în 1938 de către Turcia, iar Ataturk, care era foarte bolnav în perioada respectivă, a locuit timp de şase săptămâni pe navă. Ulterior, Savarona a servit drept navă-şcoală după care a fost închiriată, în 1989, de marina naţională, pentru 49 de ani, unui om de afaceri turc.

Miercuri, ministrul Turismului şi Culturii, Ertugrul Gunay, a propus ca nava să fie transformată în muzeu.

"Dacă putem să o confiscăm imediat, să o facem (...) Am propus deja să fie transformată în muzeu şi folosită pentru turismul cultural", a declarat el, citat de Anatolia.

Colegul său de la Finanţe, Mehmet Simsek, a dat asigurări că va rezilia rapid contractul de încheiere a navei.

"Ar trebui să ne fie ruşine că am închiriat acest iaht, care face parte din moştenirea lui Ataturk pentru câţiva cenţi unui om de afaceri", comentează editorialistul Yavus Semerci în cotidianul Haberturk.

Mai multe