I-a pedepsit Dumnezeu pe romani pentru distrugerea Templului din Ierusalim?

📁 Antichitate
Autor: Flavius Ţone
🗓️ 13 iulie 2010

Arheologul biblic Hershel Shanks a găsit dovezi care atestă că anumite surse literare şi epigrafice fac legătura între două evenimente apropiate temporal, care au avut impact devastator asupra evreilor şi romanilor:distrugerea Templului din Ierusalim şi dispariţia oraşului Pompei.

Într-un articol, intitulat“Distrugerea orașului Pompei – răzbunarea lui Dumnezeu”, publicat în revista Biblical Archeological Review, arheologul biblic Hershel Shanks, examinează unele izvoare istorice, care atestă că o anumită parte a populației orașului Pompei, probabil de origine evreiască, a asimilat erupția vulcanului Vezuviu cu o pedeapsă divină pentru distrugerea Templului lui Irod.

Proximitatea temporală a celor două evenimente și data calendaristică similară la care au avut loc (Tisha B’av – ziua în care evreii comemorează distrugerea celor două temple din Ierusalim), constată arheologul, ar fi putut naște o astfel de legătură în rândul comunității evreiești.

Ce izvoare istorice atestă legătura?

Percepția istoricilor romani, care au relatat evenimentul, printre care Cassius Dio și Pliniu cel Tânăr, este una de distrugere absolută. Aceștia arată că evenimentele au fost atât de devastatoare și manifestarea erupției atât de violentă, că toți observatorii direcți au crezut că asistă la sfârșitul lumii, în care soarele dispărea pentru a lăsa loc nopții, în spatele unui nor de cenușă, iar pământul se surpă, pentru a înghiți umanitatea. Distrugerea templelor zeilor locali, inclusiv celui a lui Jupiter Capitolinus, a avut un efect psihologic distructiv asupra participanților la eveniment, confirmându-le senzațiile. Totuși, istoricii romani nu au făcut nicio legătură între evenimentele investigate de Shanks.

Mult mai probabilă a fost asimilarea celor două evenimente în cadrul comunității evreiești – atestată istoric în Pompei – mult mai marcată de distrugerea Templului de către legiunile romane conduse de Titus în anul 70 d.Ch.

Arheologul a găsit dovada unei astfel de legături în cartea patru a Oracolelor Sibilinice, compuse din previziuni ale un sibile evreice. Deși, respectivele paragrafe sunt revelate după erupția din 79, ele apar cu titlu de previziune:

“O furtună a războiului se va abate asupra Ierusalimului

din Italia, și va distruge marele Templu al lui Dumnezeu

Un lider roman [Titus] va veni... și va arde Templul din Ierusalim,

ucigând mulți evrei, distrugându-le pământurile”

“Când lemnul va arde, din măruntaiele pământului [Vezuviu]

în Italia, și se va ridica până în ceruri

va incendia multe orașe, distrugându-le locuitorii.

Multă cenușă va umple cerul

și o ploaie de rocă incandescentă va lovi pământul.

Vor simți furia lui Dumnezeu”.

O sursă epigrafică, ulterioară erupției vulcanului, scrisă cu litere latine, confirmă ipoteza furiei divine, în accepțiunea comunității evreiești. La scurt timp după tragedie, un locuitors reîntors al Pompeiului scrijelea cuvintele “SODOM GOMOR”, pe peretele unei case. Arheologul consideră că ploaia de foc abătută asupra Pompeiului a fost o pedeapsă a lui Dumnezeu. Totuși, ceea ce nu lămurește arheologul este legătura directă cu evenimentele din 70 d.Ch. Cercetările arheologice din Pompei și Herculaneum au relevat o serie de fresce reprezentând poziții erotice chiar pornografice și numeroase alte mozaice, statuete și alte obiecte care denotă senzualitatea. Așadar, există posibilitatea reală ca sursa epigrafică să aibă în vedere decadența morală a pompeienilor, similară celei din cauza căreia locuitorii Sodomei și Gomorei au dispărut, stârnind mânia lui Dumnezeu.

Mai multe