Furnalul din Govâjdia, vechi de peste două secole, uitat într-o stare deplorabilă

📁 Patrimoniu în pericol
🗓️ 19 iulie 2023

Furnalul din Govâjdia, vechi de peste două secole, se numără printre atracțiile turistice ale Hunedoarei, deși a ajuns într-o stare de degradare avansată. Inundațiile din luna iunie l-au afectat și îi grăbesc distrugerea.

Furnalul din Govăjdia a fost construit între anii 1806 şi 1810 pe amplasamentul unui fost atelier de fier din Evul Mediu. La sfârşitul secolului al XIX-lea, furnalul, alimentat cu minereu de fier de la vechile mine din Munţii Poiana Ruscă, producea anual peste 8.000 de tone de fontă cenuşie.

Exponatele realizate aici au fost prezentate la Expoziţia Universală de la Paris, din 1889, pentru care a fost ridicat Turnul Eiffel, iar o legendă plăcută localnicilor spune că piese din fontă fabricate la Govăjdia au fost folosite la construcţia turnului-simbol al Franţei.

În secolul al XIX-lea a fost un centru metalurgic important. Și-a încetat activitatea după Primul Război Mondial, când atât uzina de la Govâjdia, cât și Uzinele de fier Hunedoara au intrat în declin, din cauza lipsei materiilor prime, în special a cocsului - adus până atunci din Silezia. Vechiul furnal a fost declarat monument istoric, dar a continuat să se degradeze, chiar dacă în anii ’70, a mai trecut printr-o etapă de restaurare.

De atunci, însă, doar localnicii din Hunedoara s-au implicat în acțiuni de întreținere a monumentului, în timp ce autoritățile nu au reușit să acceseze până în prezent fonduri pentru reabilitarea lui.

Citește mai multe amănunte pe adevarul.ro

Mai multe