Funeraliile Regelui Mihai I al României / LIVE VIDEO
Regele Mihai I va fi înmormântat astăzi, la Curtea de Argeş, la funeralii urmând să participe reprezentanţi a zeci de case regale din întreaga lume. Traficul rutier va fi restricţionat sâmbătă, în centrul Capitalei, până în a doua parte a zilei, pentru funeraliile Regelui Mihai I, informează Adevărul.
UPDATE 20.00: Sicriul cu trupul neînsufleţit al Regelui Mihai a fost coborât în criptă şi aşezat alături de soţia sa, Regina Ana, în timp ce era intonat imnul naţional şi regal. Militarii au tras 21 de salve de tun.
UPDATE 18.25: Trenul regal a intrat în gara din Curtea de Argeş. Câteva sute de oameni l-au aşteptat cu aplauze. Din motive de securitate, oamenii nu au voie să se apropie prea mult, dar în afara gării au fost în jur de 4.000 de persoane. Gara Regală a fost acoperită cu un mash pentru a nu se vedea starea avansată de degradare. Sicriul a fost dus de soldaţi la maşina morturară cu care este transportat la noua catedrală Arhiepiscopală, unde va fi înmormântat.
UPDATE 15.15 Cortegiul funerar a ajuns la Gara Băneasa la ora 15.00, în aplauzele mulţimii. Sicriul cu trupul neînsufleţit al Regelui Mihai a fost urcat în vagonul ataşat special la trenul regal, a cărui locomotivă e vopsită în culorile drapelului naţional. Membrii familiei regale au urcat, de asemenea, în tren. În aplauzele oamenilor veniţi să-l conducă pe Rege pe ultimul drum, trenul regal a părăsit Bucureştiul şi se îndreaptă spre Curtea de Argeş, unde Majestatea sa îşi va dormi somnul de veci alături de Regina Ana.
UPDATE 14.40: La Arcul de Triumf se fac pregătiri, pentru că 8 jandarmi călare vor prelua şi escorta cortegiul funerar spre Gara Regală de la Băneasa, la Fântâna Mioriţa. Peste 1.000 de oameni s-au adunat în zona Arcul de Triumf, iar pe tot traseul de la Patriarhie pe marginea drumului au fost oameni care au aplaudat.
UPDATE 13.50: Sicriul cu trupul neînsufleţit al Regelui Mihai a fost scos din Catedrala Patriarhală după încheiere slujbei. Cortegiul funerar se deplasează spre Gara Regală Băneasa, pe ruta Piaţa Unirii, Piaţa Universităţii, Piaţa Romană, Arcul de Triumf, Şos. Kiseleff, Şos. Bucureşti-Ploieşti. Sunt două maşini mortuare: în una se află sicriul, iar în cealaltă coroana. Oamenii aplaudă şi aruncă flori spre maşina în care se află trupul neînsufleţit al Regelui Mihai.
UPDATE 12.40: A început slujba de înmormântare oficiată de Preafericitul Părinte Daniel, Patriarhul Bisericii Ortodoxe Române. Alături de Patriarhul Daniel se află 8 mitropoliţi ai Bisericii Ortodoxe Române, printre care şi Mitropolitul Iosif, care l-a împărtăşit ultima oară pe Rege şi care l-a însoţit de la Lausanne la Bucureşti.
„Regretăm faptul că această catedrală e prea mică şi nu pot încăpea toţi cei care doresc să fie prezenţi aici. Întreaga slujbă se va auzi împrejur, iar la Piaţa Unirii sunt ecrane la care se poate urmări slujba din catedrală“, a spus Patriarhul Daniel, la începutul slujbei.
UPDATE 12.30: Sicriul cu trupul neînsufleţit al Regelui Mihai a ajuns la Catedrala Patriarhală, unde va fi oficiată slujba religioasă de Patriarhul Daniel. La Patriarhie aşteaptă mii de oameni care au venit să-şi ia rămas bun de la Regele Mihai, iar alte zeci de mii s-au alăturat pe traseul de la Piaţa Palatului până în Dealul Mitropoliei. La Catedrala Patriarhală, la 6 septembrie 1940, Regele Mihai a fost încoronat şi uns cu Sfântul şi Marele Mir. A fost singura dată când Regele Mihai a purtat efectiv Coroana de Oţel.
UPDATE 11.30: Oamenii din Piaţa Palatului Regal au aplaudat şi au scandat „Regele Mihai“ şi „Monarhia salvează România“ când sicriul a fost luat de pe catafalc şi pus pe afetul de tun tras de un vehicul militar. Cortegiul funerar se îndreaptă spre Catedrala Patriarhală, unde va ave loc slujba de înmormântare. Procesiunea se face pe jos, iar afetul de tun este tras, în semn de omagiu, de un vehicul militar operaţional.
Sicriul cu trupul neînsufleţit al Regelui Mihai a fost aşezat pe catafalcul din Piaţa Palatului Regal. Acolo a fost oficiată o ceremonie religioasă.
La funeralii participă preşedintele Klaus Iohannis, premierul Mihai Tudose, preşedinţii celor două camere ale Parlamentului, Liviu Dragnea şi Călin Popescu-Tăriceanu, prinţul Charles al Marii Britanii, regele Juan Carlos, fostul suveran al Spaniei, alături de regina Sofia, membrii Casei Regale a României şi fostul principe Nicolae, alături de logodnica sa, precum şi alţi reprezentanţi ai unor familii regale sau nobiliare.
În ultimele zile, peste 35.000 de oameni au trecut pe la Palatul Regal pentru a-şi lua rămas bun de la rege.