Franţa va declasifica dosarele colaboratorilor cu regimul nazist
Autorităţile din Franţa urmează să declasifice dosarele a mii de cetăţeni francezi care au colaborat cu regimul nazist în perioada celui de-al Doilea Război Mondial, care vor fi publicate pe Internet, relatează Daily Express.
Toate dosarele, care includ informaţii furnizate Gestapo-ului (poliţia secretă a Germaniei naziste) în timpul ocupaţiei Franţei între 1940 şi 1944, vor fi publicate pe Internet. După eliberarea Parisului, toate documentele au fost stocate în subsolul Muzeului Poliţiei din capitala franceză.
"Acestea includ note din timpul interogatoriilor, cât şi informaţii furnizate autorităţilor în mod voluntar. Toate acestea vor putea fi accesate cu uşurinţă", a afirmat un purtător de cuvânt al muzeului. Aruncând lumină asupra activităţii Gestapo-ului în Franţa, dosarele vor evidenţia rolul Brigăzii Speciale, care i-a urmărit pe militanţii pentru rezistenţă şi pe alţi inamici ai regimului nazist.
Cel puţin 77.000 de evrei au fost deportaţi din lagărele franceze de tranzit începând cu 1942 până la încheierea ocupaţiei germane în decembrie 1944. Între aceştia, aproape o treime erau cetăţeni francezi, iar peste 8.000 erau copii de mai puţin de 13 ani. Anul trecut, printr-o decizie dramatică, Consiliul de Stat, cea mai înaltă instanţă din Franţa, a stabilit că Guvernul Vichy este responsabil pentru deportări.
De asemenea, instanţa a decis că oficialii nazişti nu i-au obligat pe francezi să-şi trădeze cetăţenii, iar persecuţiile antisemite au fost realizate voluntar. Dar, până în prezent, cei care au fost implicaţi în aceste acte, inclusiv moştenitorii lor, au putut să-şi păstreze anonimatul.
Documentele, unele şi de calitate foarte proastă, vor fi publicate în serii, dar nu vor fi disponibile decât în 2019, din moment ce sunt clasificate oficial pe o durată de 75 de ani.