Francezii scriu despre Ceaușescu

📁 Curiozităţile şi culisele istoriei
Autor: Andreea Lupşor
🗓️ 16 decembrie 2011

În numărul din decembrie, revista franceză L'Histoirea publicat un articol de șase pagini despre Nicolae Ceaușescu. Intitulat ”Ceaușescu, le dictateur courtisé” – Ceaușescu, dictatorul curtat, articolul este scris de istoricul Pierre Bouillon.

Articolul încearcă să explice evoluția lui Ceaușescu de la ”unul din cei mai frecventabili lideri din democrațiile populare”, ”artizanul unei politici externe autonome în raport cu URSS”, la tiranul care a sfârșit împușcat în decembrie 1989 în urma unui proces expeditiv. Pierre Bouillon urmărește parcursul politic al lui Ceaușescu, de la intrarea în rândurile Partidului Comunist, la apropierea de Dej și desemnarea sa ca succesorul acestuia și, ulterior, la concentrarea puterii exlcusiv în mâinile sale. Istoricul francez vorbește despre ”idila” lui Ceaușescu cu Occidentul, despre vizitele lui De Gaulle și Nixon la București, despre eșecurile economice ale României și ambițiile ”faraonice” ale lui Ceaușescu, și, într-un final, despre alunecarea regimului spre un totalitarism aparte în Estul Europei. În plus, istoricul francez vorbește și despre Elena Ceaușescu, despre drumul ei de la soția liderului la al doilea om în stat, și despre influența pe care a avut-o asupra soțului.

Articolul urmează linia istoriografiei românești cu privire la analiza regimului Ceaușescu. Informațiile și opiniile exprimate de Pierre Bouillon corespund opiniei majorității istoricilor români cu privire la evoluția lui Ceaușescu și a cauzelor eșecului regimului. La sfârșitul articolului, istoricul francez recomandă patru cărți dedicate acestui subiect, dintre care două sunt scrise de autori români:Ceaușescu, anii număratorii inverse, a lui Pavel Câmpeanu, și Stalinism pentru eternitatesemnată de V. Tismăneanu. În plus, în interiorul articolului, Bouillon îl citează pe istoricul Mihai Retegan cu privire la poziția României vis-a-vis de Primăvara de la Praga.

În concluzii, P. Bouillon spune că ”Ceaușescu a instaurat un regim comunist particular. Mai mult, căderea sa nu seamănă cu niciuna din prăbușirile de regim din Est, nefiind nici până azi elucidată complet. [...] Unicul lider din Est înlăturat de o insurecție populară avea să fie și singurul executat. ” În opinia sa, eșecul lui Ceaușescu a stat în eșecul căii specifice pe care a încercat să o dea României în cadrul blocului sovietic și în modificarea contextului internațional. 

Mai multe