FOTO // Satul fantomă de la graniţa spaniolo-portugheză scos la iveală de secetă. „E ca şi cum m-aş uita la un film“
Satul fantomă a devenit repede un punct de atracţie pentru turişti. Seceta cu care se confruntă zona respectivă a scos la iveală casele acoperite mai demult de ape.
Ruinele unui sat acoperit în urmă cu trei decenii de ape, în urma construirii barajului de la graniţa dintre Spania şi Portugalia, încep să iasă la iveală pe măsură ce seceta face ca apele să scadă. În 1992, satul spaniol Aceredo a fost inundat pentru a crea lacul artificial Alto Lindoso, relatează CNN Travel, citat de de adevarul.ro.
„E ca şi cum m-aş uita la un film. Am un sentiment de tristeţe. Sentimentul meu este că acest lucru se va mai întâmpla de-a lungul anilor din cauza secetei şi schimbărilor climatice", spune Maximino Perez Romero (65 de ani), un locuitor din A Coruna. Retragerea apelor a scos la lumină acoperişurile unor case, cărămizi şi alte resturi de construcţii, chiar şi o fântână din care încă mai curge apă printr-o ţeavă ruginită. Inclusiv lăzi cu sticle de bere goale, stivuite de ceea ce era o cafenea, au fost văzute. O maşină veche aproape distrusă, abandonată pe un zid, este una dintre imaginile surprinse de drone.
Datele Ministerului Mediului arată că rezervoarele Spaniei se află la 44% din capacitatea lor, cu mult sub media de aproximativ 61% din ultimul deceniu, dar încă peste nivelurile înregistrate la seceta din 2018. O sursă din minister a declarat că indicatorii de secetă au arătat o potenţială înrăutăţire în următoarele săptămâni, dar nu au detectat încă o problemă generalizată în întreaga ţară. „Este groaznic, dar este ceea ce este. Asta e viaţa. Unii mor, iar alţii trăiesc", a spus Jose Alvarez, un fost muncitor din Aceredo.