Fostul Palat al Securităţii din centrul orașului Galați ar putea fi transformat în muzeu

📁 Comunismul in România
Autor: Cornelia Mazilu
🗓️ 5 iunie 2023

Palatul Securităţii din centrul orașului Galați, în care au fost anchetaţi şi torturaţi sute de deţinuţi politici, ar putea fi transformat în muzeu. Clădirea este în stare avansată de degradare, fiind grav afectată de cutremure și incendii.

Imobilul a găzduit, în perioada comunismului, între 1956 şi 1970, sediul Securităţii Statului, iar după Revoluţie a intrat în patrimoniul Universităţii „Dunărea de Jos”, funcţionând un club sportiv, apoi Facultatea de Sport şi de Arte. Clădirea a fost afectată de cutremure, astfel că a ajuns într-o stare avansată de degradare şi prezintă risc seismic.

Construit în etape diferite, începând din ultimele două decenii ale secolului al XIX-lea şi până în deceniul IV al secolului al XX-lea, aparţinând unor proprietari, imobilul a ajuns, după 1950, să adăpostească una dintre cele mai de temut instituţii din acea perioadă: Securitatea Statului. 

Sute de deţinuţi politici au fost anchetaţi şi torturaţi în camerele de la subsolul imobilului. 

Fostul sediul al Securității, reabilitat și transformat în muzeu 

În ultimii ani, clădirirea fostei Securități este tot mai şubredă, pe ziduri fiind montate de ceva vreme plăcuţe de avertizare pentru trecători: „Atenţie, pericol de accidentare!”, conducerea Universităţii Dunărea de Jos din Galaţi intenţionează să o transforme într-un muzeu. 

„Acolo a fost Securitatea. Este o clădire care a luat foc de trei ori, a fost inundată. Am discutat cu Arhiepiscopia Dunării de Jos, Primăria și Consiliul Județean și dorim să o transformăm într-un muzeu. Dorim să facem un parteneriat pentru a atrage fonduri europene”, susține rectorul universității gălățene, Puiu Lucian Georgescu. 

Imobilul a fost clasat ca monument istoric în anul 2014.

Potrivit istoricilor, imobilul din Galaţi, situat pe strada Domnească nr. 102, aparţinea în 1934, lui Alexandru Doiciu. Era o familie înstărită care deţinea mai multe proprietăţi în Galaţi, Brăila, Sinaia, Bucureşti, Constanţa, o fabrică de cherestea în portul Galaţi, păduri, moşii în judeţul Covurlui.

Citește mai multe amănunte pe adevarul.ro

Mai multe